Arama

Yaşlılık ve Beslenme - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Nisan 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yaşlılık ve Beslenme

Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğu gibi, her yaş grubunun da farklı bir beslenme şekli vardır. Kimse zamanı durduramaz ama sağlıklı ve dengeli beslenerek, yaşla birlikte gelen sağlık sorunlarını geciktirebilir, yılları çok daha kaliteli geçirebilir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin üç önemli göstergesi vardır. Çeşitlilik, denge ve yeterlilik olarak özetlenebilecek bu göstergeler, her yaşta değişir.

Çeşitlilik
Gerek gençlikte, gerekse yaşlılıkta, her besin grubundan düzenli olarak tüketmek gerekir.Protein, yağlar, karbonhidratlar, vitamin, mineral ve sudan oluşan bu besin öğelerinin miktarları, yaşla birlikte farklılık gösterir. Gençlikte daha fazla tüketilmesi gereken besin öğelerinden bazıları, yaşlılıkta daha az tüketilir.


Denge
Yaşlılıkta harcanan enerji azaldığı için, alınan enerjinin de azaltılması gerekir. Ayrıca yaşla birlikte, ortaya çıkan çeşitli hastalıklar da, vücuttaki bazı besin öğelerinin dengeli alınmasını gerektirir. Örneğin yüksek tansiyon sorunu olan bir yaşlının, tuzu ya azaltması veya tamamen ortadan kaldırması zorunludur. Veya kolesterolü yüksek bir yaşlı, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih etmelidir. Yani ilerleyen yaşlar, yaşla birlikte gelişen hastalıklar vücudun ihtiyacını değiştirir. Bu değişiklikler doğrultusunda yeniden düzenlenen besin öğeleri, vücudun dengesini korumayı sağlar.


Yeterlilik
Yaşlılıkta özellikle bazı besin öğelerine dikkat etmek önemlidir. Protein, kalsiyum, D, C, A ve B12 vitamini, folik asit, demir, çinko ve su, yaşlıların dengeli beslenmeleri için daha çok tüketmesi gereken besin öğeleridir.

Yaşlılık nasıl geciktirilir?
Yıllarla birlikte insan vücudu bedensel, ruhsal, fizyolojik ve sosyolojik açıdan pek çok değişime uğrar. Bu faktörlerden belki bir çoğuna müdahale edilemez ama fizyolojik değişiklikler, iyi bir beslenme planı ile geciktirilebilir.
Yaşlanmayla birlikte vücudun protein ve lipit metabolizması, serbest radikaller nedeniyle bozulmaya uğrar. Bu bozulmayı olabildiğince geciktirmek için; A, E, C gibi antioksidan vitaminlerin, B grubu vitaminlerin, çinko, potasyum gibi minerallerin bol olduğu besinleri daha çok tüketmek gerekir. Bu maddeler, sebze, meyve, kuru baklagiller ve saflaştırılmış tahıllardan oluşan bir diyetle sağlanabilir.
Yaşlılığı geciktiren ikinci unsur ise egzersizdir. Yaş ilerledikçe kas iplikçiklerinde büzülmeler, kas proteininde kayıplar ve kemik mineral yoğunluğunda azalmalar görülür. Bu sorunlar iyi bir beslenme planının yanı sıra, uygun bir egzersizle geciktirilebilir.