Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #44

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2006       Mesaj #44
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pasaport Pasaportların değiştirilmesiyle ilgili yıllardır süren çalışma nihayet sona eriyor. Üzerine çip yerleştirilecek ve barkod sistemine uygun hale getirilecek olan yeni pasaportlar, 2007 yılının başından itibaren kullanılmaya başlanacak. Rengi de değişen ve birden fazla güvenlik katmanı olan pasaportların sahtesinin yapılması mümkün olamayacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından pasaportların değiştirilmesiyle ilgili başlatılan proje, bu yıl sonunda tamamlanıyor.
Önümüzdeki yılın başından itibaren kullanılmaya başlanacak olan pasaportlara çip konulacak. Pasaportu alacak kişiyle ilgili tüm bilgiler çipe yerleştirilecek. Artık pasaport bürolarında, pasaportlarla ilgili bilgiler, bilgisayar ortamında tutulacak. Yeni pasaportlar barkod sistemine uygun hale getirilecek. Özellikle turizm sezonunda ve belli dönemlerde havaalanlarındaki yoğunluk ortadan kalkacak. Pasaport görevlileri giriş ya da çıkış yapan kişilerin pasaport bilgilerini bilgisayara işlemek yerine, yeni pasaportları optik cihazlardan geçirecekler. Yeni düzenleme sayesinde giriş ve çıkışlarda herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin havaalanlanlarında pasaport kontrolünden kaynaklanan bekleme süreleri ortadan kalkacak.
DİJİTAL İMZA...
Yeni pasaportlarla birlikte kırtasiye işlemleri de azalıyor. Pasaport almak için sadece nüfus cüzdanı yeterli olacak. Pasaport almak isteyen kişilerin bürolarda stüdyo ortamında dijital fotoğrafları çekilecek, bu fotoğraflar pasaport defterine yapıştırma yerine bir yazıcı ve laminasyon cihazıyla yerleştirilecek. Pasaport almak isteyen kişilerden formlara atılan ıslak imzanın yanı sıra dijital imzalar da alınacak. Vatandaşların ped üzerine atacakları imza, dijital olarak pasaportlara işlenecek.
Pasaportların defter kısmında güvenlik katmanları olacak. Bir çok aşamalı planlanan güvenlik katmanlarında yer alan figür ve resimler, morötesi ya da kızılötesi ışınlarla görülebilecek. Böylelikle pasaportların sahtesini yapmak mümkün olamayacak. Yapılması durumunda kontrollerde hemen tespit edilebilecek.
Pasaportların boyutu küçülürken, AB ülkelerinde kullanılan ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) standardı, pasaportlarda esas olacak.
LACİVERT PASAPORT, BORDO OLACAK
Kamuoyunun ''lacivert pasaport'' olarak bildiği umuma mahsus pasaportların rengi, yeni pasaportlarla birlikte bordo olacak. Hizmet pasaportunun gri olan rengi ile hususi pasaportların yeşil olan rengi ise muhafaza edilecek. Diplomatların kullandığı pasaportların renginin değişip değişmeyeceğine de Dışişleri Bakanlığı karar verecek.
Yeni pasaportlar artık 10 yıllık olarak alınabilecek. Önümüzdeki yılın başında kullanılması planlanan pasaportların yanı sıra, daha önceden verilen pasaportlar da süresi içinde kullanılabilecek. Halen en fazla 5 yıllık alınabilen pasaportlar nedeniyle en son verilen pasaport esas alınarak yeni pasaportlara tümüyle geçiş dönemi, 5 yılda tamamlanabilecek.
Öte yandan 2007 yılı başından itibaren kullanılması planlanan pasaportların defter bölümüyle ilgili ihale de tamamlandı. Buna göre, defter bölümü, Merkez Bankası, Darphane ve Damga Matbaası Müdürlüğü tarafından basılacak.
Bu arada, yeni pasaportlara konulması düşünülen çip sisteminin uygulaması konusunda incelemeler yapmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı'ndan bir heyet, Malezya'ya gitti. Heyet, Malezya'daki çip uygulamasıyla ilgili araştırma yapıyor. Bu sistemin ihalesi ile yeni pasaportlarda kullanılacak barkod ve laminasyon cihazlarının ihalesinin, önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor. Yeni pasaportlarda yapılması planlanan çip uygulaması, vatandaşların parmak izinin alınması ve göz taraması gibi biyometrik sisteme uygun olarak tasarlanıyor. Parmak izi alınması ya da göz taraması yapılabilmesine yürürlükteki mevzuatın izin vermediğini belirten yetkililer, bunun için yasa değişikliği yapılması gerektiğini kaydettiler.