Arama

Beyaz Ölüm - Tek Mesaj #15

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
16 Nisan 2006       Mesaj #15
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
UYUSTURUCU KAÇAKÇILIGI

NARKOTIK VE PSIKOTROP MADDE KAÇAKÇILIGI NARKOTIK SUÇLAR

Uyusturucu maddeler, tarihsel süreç içerisinde tibbi amaçlarla kullanilmis, keyif verici özelligi olmasi nedeniyle sonralari bu amaçla tüketilmeye baslanmistir. Bu türden bir tüketimi besleyecek arzda beraberinde sekillenmis, tipki ekonomik yapidaki gibi arz ve talep olusmustur.
Uyusturucu maddelerin bu yönü, özellikle yüzyilimizin ikinci yarisindan itibaren menfaat çevreleri için rant, terörizm için finans kaynagi, uluslar arasi iliskilerde ideolojik ve politik araç ve hedef ülke toplumuna yönelik sosyo-psikolojik dejenerasyon ile zihni ve ahlaki çökertme olgularini ön plana çikarmistir.
Uyusturucu madde ile mücadelenin etki ve basarisi, öncelikle dünyada arz ve talebin yogunlastigi bölgeler ile, bu bölgeler arasinda olusan güzergahlarin, bunlarin olusumunda rol oynayan etkenlerin ve kullanilan yöntemlerin analizim gerektirir. Diger bir ifadeyle, uyusturucu madde ile mücadele; onun üretim, tüketim ve yasadisi ticareti ile yöntemleri üzerinde odaklanmadikça gerçekçi bir sentez yapilamamis ve mücadelenin çerçevesi belirlenememis olacaktir.


KAÇAKÇI TIPLERI
Uyusturucu kaçakçilarim tanimlamaya geçmeden önce belirtmek gerekir ki uyusturucu kaçakçiligi çok spesifik olaylar hariç tutulursa genelde organize bir suçtur. Peki organize suç kavrami neleri kapsar?
Organize Suç:
Her ne suretle olursa olsun tesekkül olusturarak menfaat temini amaciyla, siddet veya en azindan baski kullanarak islenen suçlardir. Tanimda da görüldügü gibi, organize suç kavrami bünyesinde su unsurlari bulundurmaktadir:
-Bir tesekkülün mevcudiyeti, (2 veya daha fazla) "Menfaat saglama gayesi, (para veya güç)
-Siddet, baski.
l-Bir tesekkülün mevcudiyeti: Organize suçu diger suçlardan ayiran temel unsur, birden fazla kisinin ayni amaca yönelik iradelerini ortaya koymalari ve suca istirak etmeleridir.
2-Menfaat saglama gayesi: Organize suç tesekkülü, yasadisi faaliyet neticesinde madde veya manevi bir menfaat beklenisi içerisindedir.
3-Siddet, baski : Suç tesekkülü, menfaat temini yönünde; darp, yaralama, öldürme gibi siddet unsurlarina, tehdit, santaj gibi tesir unsurlarina ya da üçüncü kisilere maddi veya manevi fayda saglama gibi unsurlara basvurur.
Yapisi itibari ile uyusturucu kaçakçiligi da çikar amaçli bir suçtur. Bu organizasyon içerisinde, hiyerarsik bir yapilanma ve isbölümü söz konusudur. Bu is bölümü organizasyonun bünyesinde oldugu gibi, organizasyonlar arasinda da olabilmektedir. Örnegin kimi uyusturucu organizasyonlari temin edici, tasiyici, kimisi ise dagitici, pazarlayici rollerini üstlenmektedir. Bunun yani sira kisiler bazinda da bir is bölümü söz konusudur. Bazi sahislar, araçlara zula yapma konusunda, bazilari ise imalat üzerine uzmanlasmislardir.
Teknolojik gelismeler, sinir ötesi geçislerin çabuklugu, ülkelerin ekonomi politikalarinin degisimi gibi faktörler; kisilerin müsterek suç islemelerim kolaylastirmakta ve suca uluslar arasi bir nitelik de katmaktadir. Bununla beraber, ayni olayda murtabit birkaç suç da yer almaktadir. Bir suç grubunun. Örnegin uyusturucu madde kaçakçiligi organizasyonunun, üyelerin kimligini gizlemede sahte pasaport ve kimlik kullanmasi sahteciligi, edinilen kazancin yasallastirilmasi için paravan sirketler kurulmasi. banka, kambiyo islemleri vesaire yollarla kara paranin aklanmasini, dövizin kontrol disinda baska ülkelere götürülmesi döviz kaçakçiligini, paranin silaha yatirilmasi silah kaçakçiligim ve bu silahlarin terör örgütlerince kullanimi terörü dogurmakta, suç gruplari arasi yakinlasmaya ve isbirligine neden olmaktadir.


Basit Organize Kaçakçilik Faaliyetleri:

a) Bagimli Kaçakçilar (Sokak Saticilari):
Önceleri basit bireysel suç olarak kabul edilen uyusturucu madde kaçakçiligi, zaman içerisinde elde edilen karin çok yüksek olmasi nedeniyle basta terör örgütleri olmak üzere organize suç sebekelerinin finanse kaynagi haline gelmistir. Böylece organize faaliyet kapsamina giren uyusturucu kaçakçiliginin münferit kaçakçilik safhasi torbaci da tabir edilen, sokak saticilarinin küçük miktarlardaki satisi Ile sinirli kalmaktadir. Bunlarin çogu da kullanici olan ve yeni mal temini için para bulmayi amaçlayan sahislardir. Bu sahislar günlük kullanacagi uyusturucuyu temin etmek amaciyla ilk zamanlarda kendi kullanacagi uyusturucu, karsiliginda sonralari ise satistan belli bir kar elde etmek amaciyla uyusturucu satisi yapmaktadirlar. Bu tip kaçakçilara karsi sokak timleri vasitasiyla mücadele sürdürülmelidir.

b) Organizasyon Artçisi Kaçakçilar:
Basit uyusturucu organizasyonlari içerisinde sayilacak diger kesim ise uyusturucu kaçakçiliginda sektörlesmeye gitmis, büyük organizasyonlardan çesitli. sekillerde elde ettigi uyusturucu maddeyi satmaya çalisan kisilerdir. Alisveris usulü denilen usul ile uyusturucu satmaya çalisan kaçakçilar bunlardir.Genelde büyük organizasyonlar içerisinde çesitli görevlerde bulunurlar.

2) Uyusturucu Kaçakçiliginda Sektörlesme:

a) Organize Uyusturucu Kaçakçiligi Sebekeler:
Uyusturucu madde kaçakçiligi organizasyonlarinin çalismalari zaman içerisinde daha sistemli hale gelmistir ve bu sistem içerisinde asagidaki hususlar ortaya çikmistir.
Uyusturucu Organizasyonlarinin;
-Organizasyonda güvenligi saglamak amaciyla; planli olarak akrabalik iliskilerini gelistirdikleri, bunun yaninda ticari iliskiler de kurduklari,
-Diger organize suç örgütleri ile iliskili olduklari ve iliskilerini bu örgütlerin basinda bulunan kilit isimler vasitasiyla sagladiklari,
-Aralarinda görev dagilimi yaptiktan, çogunlukla uyusturucu maddeyi temin eden, tasimacilik islemim yapan, satis islemleri ile ugrasan (sokak dagiticiligi) gruplar olarak ayrildiklari ve bu suretle bir grubun digerinin ilgi sahasina girmedigi, aslinda bununla kaçakçilik faaliyetinin daha güvenli sekilde yürütülmesini sagladiktan,
-Önceleri sadece nakliyat ve satis isi ile ugrasan organizasyonlarin, sonradan elde ettikleri kari artirmak için baz morfin halinde transfer ettikleri uyusturucu maddeleri bizzat kendilerinin uyusturucu madde haline getirerek sattiklari,
-Uyusturucu maddelerin Çift Basamak denilen bir sistem ile güvenli oldugu düsünülen baska bir ülkede depolanip buradan sevkiyatlarin yapildigi,
-Ülkemizden, daha çok Almanya, Hollanda ve Ingiltere'ye uyusturucu madde sevkiyatlarinin yapildigi,
-Dünyada faaliyet gösteren terör örgütlerinin militan kadrolarina silah ve lojistik destek saglamak amaci ile Ortadogu, Türkiye ve Avrupa hattinda organize bir sekilde uyusturucu madde kaçakçiligina yöneldikleri,
-Uyusturucu madde kaçakçiligindan elde edilen paralari aklamak üzere paravan isimlerle sirketler kurduklari, buralarda kara para akladiklari ve aklanan paralar ile gayrimenkul alimina yöneldikleri tespit edilmistir.
Artik klasik kolluk taktikleri ile söz konusu organizasyonlarin tamamen çökertilmesinin imkansiz oldugu, ancak analiz ve sentez unsurlarinin tam olarak uygulanmasi suretiyle yapilacak operasyonlar ile basariya ulasilabilecegi anlasilmistir.

b) Terör organizasyonlari:
Uyusturucudan kaçakçiligindan elde edilen gelir, terör faaliyetleri içerisinde bulunan terör Örgütlerinin de terörist faaliyetlerde kullandiktan harcamalarin karsilayacak bir yöntem haline gelmistir.
Terör örgütleri ya bizzat kendi militanlari vasitasi ile uyusturucu kaçakçiligi yapmakta ya da uyusturucu kaçakçiligim meslek edinmis kisilerden zorla kaçakçilik gelirinden belirli bir pay almaktadirlar.