Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2006       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PHP-Nuke, PHP ile Francisco Burzi tarafından yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir.
PHP-Nuke mysql dışında, mSQL, PostreSQL, PostreSQL_local, ODBC, ODBC_Adabas, Interbase ve Sybase veritabanları ile de çalışır. Ama hız ve php ile uyumu açısından MySQL veritabanı tercih edilir.
//
Standart klasörler

PHPNuke nin standart klasörleri vardır. Bunlar; admin, language, blocks, modules, includes, images ve themes klasörleridir.

1- admin: Bu klasörün içerisinde links, case, language ve modules klasörleri mevcuttur. Admin klasörü yönetim paneli için gerekli bir paneldir. Yönetim ile ilgili dosyalar burada mevcuttur. links klasörü yönetim menüsünde link oluşmasına yarar. Örneğin links.newsletter.php dosyası yönetim menüsünde Newsletter adında bir link oluşmasını sağlar. language içerisindeki dosyalar ise yönetim menüsü dil dosyalarını içerir.

2- language: Bu klasörün içerisindeki dosyalar sitenin dil dosyalarıdır. Dikkat ederseniz dil dosyaları lang- ile başlar. Bu nukenin standart bir uygulamasıdır. Örneğin Türkçe dilinin dosyası lang-turkish.php, İngilizce dilinin dosyası lang-english.php dir. Dil dosyaları olmazsa nuke hata verir.

3- blocks: Bu klasörün içerisinde site tasarımının solunda, sağında ve ortasında görülen blokların dosyaları mevcuttur. Bütün bloklar siz aktif etmediğiniz sürece görülmez.

4- modules: Bu klasörde sitenin bölümlerini oluşturan klasörler mevcuttur. Her klasör bir bölüm için kullanılır. Örneğin Downloads klasörü Download bölümünün oluşmasını sağlar.

5- includes: Bu klasörde phpnukenin yukarıda saydığım veritabanları ile çalışması için sql_layer.php dosyası, istatistik için counter.php, sitenizin meta etiketlerini yazabileceğiniz meta.php ve çeşitli amaçlar için yazılmış dosyalar mevcuttur.

6- images: Bu klasörde ise sitenin nerdeyse bütün grafikleri saklanır. Örneğin konu grafikleri, yönetim menüsü grafikleri, dil grafikleri, bölümler grafikleri, haberler için gerekli grafikler...vb.

7- themes: Bu klasörde sitenin görünümü için gerekli temalar bulunur. Her görünüm ayrı bir klasör içerisinde olur. Temalarla sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Böylece siteye yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

8- db: Bu klasör PHPNuke 6.5 ile hayatımıza girdi. Adından da anlaşılacağı gibi veritabanı ile ilgili bazı dosyalar mevcut. Ellenmemesi ve değiştirilmemesi gereken bir klasördür.

Blok

Blok, sitenin sol ve sağ tarafında - ve hatta orta alanda gördüğümüz görünümler olarak tanımlayabiliriz. Yani sitenizin sol tarafında gördüğünüz modules başlıklı alan aslında bir bloktur. Blokların içeriğini bloğun dosyası, başka bir siteden veri yada veritabanına girilmiş bilgiler oluşturur. Blok yönetiminzde bu konuya detaylı olarak değineceğiz.
selam millet

Addon

Addon'a Türkçe olarak eklenti diyebiliriz. Bir eklenti bir modüle ilave özellik kazandırabilir, yönetim sayfasına yeni bir özellik ekleyebilir yada başlı başına phpnuke'ye adepte edilmiş bir sistem olabilir.

Tema

Temalar ise sitemizin nasıl görüneceğini belirleyen paketlerdir. Temalar sayesinde sitemizin görünümünü istediğimiz an değiştirebiliriz. Temaları kendiniz yazabileceğiniz gibi hazır olarak sunulmuş olanları da düzenleyerek kullanabilirsiniz.