Arama

Evcil hayat; Akvaryum - Tek Mesaj #5

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
17 Nisan 2006       Mesaj #5
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Kendimiz Bir Akvaryum Yapalım... derseniz işte size püf noktaları:

Öncelikle yapıcağımız akvaryumun ebadına göre camın kalınlığını seçmeliyiz. Basit bir deneyim için 4mm cam uygundur 35 lt bir akvaryum için 80*40 bir akvaryum içinse 6mm yada 7 mm sağlamlık açısından gecerli bir ölçüdür.

80*40 örneğinden yola çıkarak öncelikle kullanacağımız malzemede camları yapıştırmak için akvaryuma özel silikon kullanmalıyız. Diğer silikonlar zehirli madde içerirler.

düzgün kesilmiş (gönyeli ) alt taban camımızı yerleştiriyoruz
80 cm 40 cm alt camımızın hemen hemen bir boş cerceve gibi olucak şekilde 4 cm eninde ve camın kalınlığıyla eşit kenarlara boşluk vererek taban camının üstüne cerve yapıcak şekilde çıta camları silikonluyarak yapıştıralım
Burda dikkat edilecek husus tüm yapıştırmalarda camın tek harekette birbirlerine temasını sağlayıp aralarda hava boşluğu bırakmamaktır.
Ad:  silikon.jpg
Gösterim: 668
Boyut:  4.9 KB
Silikon maddesi katılaşma süreci normalde 20 saat olsada bize calışma vakti olarak 45 dakikka ile 1 saatlik zaman verebilmektedir.
taban camı ve kenar cıtalrı tabana yapışık bir halde iken (akvaryum ölçünüz sizin tercihinize göre ayarlanıcagından) ana ön ve arka camlar için boyuna göre 2 adede çıta ayarlarsanız kaymaları engellemede tam sonuç alırsınız.

şimdi yan cam olculerimiz camın kalığınlığı (mm cinsinden) normal bouyutumuz 40 cm olucağına göre cam kalınlığının 2 katı enden ölçümüzün ufak olması gerekiyor. Yani cam kalınlığı 5 mm ise 2 x 5= 10 mm (1 cm) 40 cm enden cıkarılarak yan cam ölçümüzü bulabiliriz. Bu hesapta yan cam 39 cm olmalıdır.silikonumuzu taban camının yan camlarla temas ediceği alt tarafa sürüyoru bu işi karşılıklı her iki yan cam için aynı anda yapıyoruz. ve 79 cm çıta ile destek vererek içeriye düşmesini engelliyoruz ve silikonun üstüne tek bir hamlede yerleştiriyoruz. Arada kullandığımız çıta(ağaç parçası) bize dengede durması için yan camlara destek vermeyi sağlar. yan camların her 2 tarafında destek sağlamak için kitap vs. araçlardanda faydalanabiliriz.

Hemen Ardından ön ve arka buyuk camları yerleştirmeye geçebiliriz. Silikonu taban camına ve yan camlara dikkatli bir şekilde sürüyoruz.ve gene dikattli bir şekilde hava bırakmadan önce alt tabana gelebilecek şekilde ön camı yerleştirip yavaşça yan camlara doğru iteleyerek bir birlerine yapışmasını sağlıyoruz. Olası kaymaları engellemek içinse kağıt ban kullanarak yancamla buyuk ön ve arka camları bir birlerine bandlayabilirsiniz yada aynı sekilde destek vermek için kitap vb. agır malzemeyle bu desteği sağlayabilirsiniz.

Basitcene bir akvaryumumuz ortaya çıktı. Şimdi tabandan olucak bir çekilde taban cıtalarıyala ön arka ve yan camların birleştiği alt tarafa extradan silikon geçip dahada sağlamlaştıralım. Artık camdan bir köşe kavanoz gibi görünen akvaryumuz şekillenmiştir. Bundan sonrası için görüntüyü ve olası darbe alabilecek olan alt ve ust kenarlara köşebentten çıta cevirmeye geldi. Bunuda Plastik pvc maddede olusan düz kenarlı (genelde nalbur ve panjur imalatçılarında bulunan plastik çıta ile akvaryumumuzdaki silikonla yapıştırdığımız yerler kuruduktan sonra ters cevirerek alt tabanı üste getirelim ve plastik köşebendle etrafını sararak bir şablonunu çıkartıp yapışmaya hazır hale getirelim. Burda dikkat edilecek 1 mm kalın olmamalıki suyu doldurduğumuzda basınç alt tabanda boşluk bırakıp zorlamasın. Tüm çerceve olcülerine uygun cıtalarımızı hazırladıktan sonra tıpkı camları yapıştırdığımız gibi bu sefer cıtanın içine tüm yüzeyleri kapsayacak şekilde silikonlayıp plastik çıtayı yapıştıralım gene kagıt band ile başlangıç ve bitiş noktalarını silikonun kurumadan acılmasını engellemek için bandlıyalım ve kurumaya bırakalım.

Evet basitcene bir akvaryumu kendimiz yaptık sıra test etmeye geldi Tüm kagıt bandları sökerek silkonla yapıştırdığımız cam yuzeyleri tektek kontrol edelim hava boşluğu yada silikonu surerken atladığımız yerler var mı? bakalı. Sonuç olarak silikon maddesi kuruduğunda lastik gibi esnek bir madde oluşturur. Kenarlardan dışarı taşmış olan bu fazlalıkları jilet yada falçada marifetiyle kazıya bilirsiniz. Her şey yolunda gözüküyor ise su koyarak test edin 1 saatte su testi için yeterlidir. Kaçırma yok ise herşey hazır demektir.

Olası su sızıntısı tespitinde ise sızan bölge tespit edilip nemi alındıktan sonra silikonla tekrar doldurulabilir.

Kendi el becerisine güvenen arkadaşlar bu yolu izleyip daha hesaplı akvaryum yada kendi ölçülerinize özel ebatlarda yapabilme özgürlüğünüzü kullanmış olursunuz Msn Happy

Benim tavsiyem hazır akvaryum almak ama ölçülerinize uygun ebatta akvaryum bulamaz iseniz bu yol geçerli olabilir. Tamamen amatör tecrübe ile uygulaması tarafımdan yapılmış ve sonuç almış bir yöntemdir.
Son düzenleyen kompetankedi; 17 Nisan 2006 19:37