Arama

Bowling Nedir? Bowling - Tek Mesaj #3

arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
17 Nisan 2006       Mesaj #3
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Bowlingin izleri en az 7000 yıl öncesine Mısır ' a kadar dayanıyor. Oyunun bu günkü biçimi 3 yada 4.Yüzyılda Almanya' da uygulanan dinsel bir törenden çıktı. Bu törende spor ve savunma amacıyla taşınan "Kegel" adlı sopalar,uzun bir yolun sonuna dizilir ve taş bir topla bu sopaları deviren kişinin günahlarından arınacağına inanırlardı.İki yüzyıl kadar sonra,dinsel anlamını yitiren oyun özellikle soyluların ve toprak sahiplerinin uğraştığı gözde bir eğlence haline geldi.
Zamanla çapı büyütülen top , 15.Yüzyıldan sonra öteki Avrupa ülkelerine de yayıldı . 16.Yüzyılda İskoçya' ya girdi ve buradan da İngiliz egemenliğindeki topraklara aktarıldı.

Dokuz pinli bowling Amerika' ya Felemenk göçleriyle girdi ve hızla yayıldı. Ama salgın bir kumar biçimini alınca bir çok eyalette yasaklandı.

18.Yüzyıl başlarında, yasaların yalnızca dokuz kukalı bowlingi kapsamasından yola çıkılarak 10.pin eklendi ve oyun yeniden
canlandırıldı.

1895'te kuralları ve malzemeleri standartlaştırmak amacıyla kurulan ve yalnızca erkek oyuncuları kapsayan Amerikan Bowling Kongresi 1901'de ilk ulusal şampiyonayı düzenledi. 1916 yılında kurulan Uluslararası Kadınlar Bowling Kongresi ertesi yıl ulusal turnuva düzenlemeye başladı.

1952 yılında otomatik kuka yerleştiricisinin bulunmasıyla , bowling köklü bir değişim geçirdi ve bowling salonlarının sayısı hızla arttı.
Son düzenleyen _Yağmur_; 5 Temmuz 2013 14:47 Sebep: kırık link