Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Muz


MsXLabs.org

Anavatanı tam olarak bilinmeyen, dünyanın sıcak yerlerinde ve ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilen muz bitkisinin 40 türü ve 250 kadar çeşidi bulunmaktadır. 1-15 m. kadar boylanan, ödünsüz iri gövdeli, geniş yapraklı çokyıllık otsu bir bitkidir.

Muzla ilgili ilk bilgi M.Ö. 600-500 ve Hindistan'da bulunmuştur. Muz bitkisi ülkemize ilk defa 1750 yıllarında Mısır'la ilgisi olan zengin bir aile tarafından süs bitkisi olarak, Mısır'dan Alanya'ya getirilmiştir.

Gövdesi soğan biçiminde ve toprağın altındadır. Yaprakların iç içe geçmiş kınları, toprak üstünde muzun "yalancı gövde"sini oluşturur. Yalancı gövdenin ortasından ve yaprak demetinin arasından çıkan çiçek topluluğu da bir demet oluşturur. Bu demetin dibinde önce beliren çiçekler dişi karakterdedir. Daha sonra demetin tepesinde erkek çiçekler ortaya çıkıp yere doğru eğilir. Dişi çiçeklerin tozlaşıp olgunlaşmasıyla hevenk biçiminde meydana gelen meyve kümeleri, yukarı doğru dikilir.
Bu meyve hevenkleri üç ay içinde olgunlaşmalarını tamamlayıp kurur ya da üretici tarafından kesilerek hasat edilir. Muz meyvesi taze olarak yenildiği gibi pastacılıkta, tatlıcılıkta ve dondurma yapımında kullanılır. Likörü de yapılır.

Besin Değerleri
100 gr. soyulup dilimlenmiş taze muz
yaklaşık 85 kaloridir ve içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir:
  • 1,1 gr. protein
    Ad:  Anamur,_Muz.jpg
Gösterim: 749
Boyut:  88.1 KB
  • 22.2 gr. karbonhidrat
  • 0 kolesterol
  • 0,2 gr. yağ
  • 0,5 gr. lif
  • 26 mgr. fosfor
  • 8 mgr. kalsiyum
  • 0,7 mgr. demir
  • 1 mgr. sodyum
  • 370 mgr. potasyum
  • 33 mgr. magnezyum
  • 190 IU A vitamini
  • 0,05 mgr. B1 vitamini
  • 0,06 mgr. B2 vitamini
  • 0,7 mgr. B3 vitamini
  • 0,5 mgr. B6 vitamini
  • 7 mgr. C vitamini
  • 10 mcgr. folik asit
  • 7 mgr. C vitamini
  • 0,4 mgr. E vitamini

Sağlığımıza Faydaları
Yukarıdaki değerlerin incelenmesinden görüleceği gibi, muz, bedene yararlı bir besindir. Muzun besin değeri, meyve olgunlaştıkça artar. Sözgelişi, ham bir muz yenildiğinde meyvenin içindeki karbonhidrat kolayca şekere dönüşerek, bitkinliğe karşı bedene hızlı enerji sağlar. Oysa, olgun muz yenildiğinde, bedene daha yavaş ama uzun süreli hareketlilik verir. Bunun yanı sıra;
  • Muz içerdiği büyük orandaki potasyumla yüksek tansiyonu önler ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
  • Ham muz kabızlığa, olgun ve tatlı muz diyareye iyi gelir.
  • Olgun muzun yenilmesi, kişiyi psikolojik yönden güçlendirir, daha sonra da uykuyu düzene sokar.
  • Muz, ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur.
  • Muzun, yüksek kolesterolü düşürücü etkisi vardır.

Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 28 Haziran 2016 10:19 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki.