Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:26, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Çarşamba, 10 Aralık 2025 - 12:27
Arama
MaviKaranlık Forum
Tırmanıcı Yoğurt Otu ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #1
arwen
Ziyaretçi
20 Nisan 2006
Mesaj
#1
Ziyaretçi
B
itkinin değişik türleri vardır.
Tırmanıcı yoğurtotu
(
Galium aparine L
.
), tarlalarda, çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler onu zararlı ot olarak bilirler. 60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir ve uzunca saplı, yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır. Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir. Yöresel olarak,
yapışkan otu
,
çobansüzeği
,
sünnetlik otu
,
sünnetlice otu
ve
kazotu
olarak da tanınır. Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır, ama
sarı çiçekli yoğurtotu
(
Galium verum L.
)
ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar.
Tırmanıcı yoğurtotu
ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir.
Toplama ve Kurutma:
Nisan-Mayıs döneminde,
yoğurtotu
henüz körpe ve tam yeşilken, toprak üstündeki bitkinin tümü, sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir. Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır.
Bileşim:
İridoitler
(Örneğin : asperulosid),
polyphenol
asitleri,
flavonlar
ve
tanen
içerir.
Etkileri:
Lenf sistemini temizleyici, kan temizleyici, deri hastalıkları, kanser tedavileri
ö
bek halinde yetişen bu bitki, ne yazık ki zamanla unutulmaya mahkum olmuş. Fakat, kanser hastalıklarının arttığı şu sıralarda, bu bitki büyük bir önem kazanmıştır. Özellikle belirtilmelidir ki, bu tür ağır hastalıklarda kullanılacak olan bitkinin mutlaka taze olması gerekir.
Yoğurtotunun
/
yapışkanotunun
genç filizlerini, kış mevsiminde, kar altında bile bulabilirsiniz.
Yoğurtotu çayı
,
böbrekleri, karaciğeri ve dalağı
hastalık yapıcı maddelerden arındırır.
Lenf kanseri dahil
,
lenf sistemi hastalıklarında,
hastalık ne kadar ağır olursa olsun, bu
çay
her gün (3-5 bardak) içilebilir.
Bitki çayı, içten çay ve
dıştan (
haricen)
kompres-yıkama biçiminde
kullanıldığında, çok büyük bir hızla,
deri hastalıklarını, yaraları ve kan çıbanlarını
iyileştirebilir. Ayrıca bu ılık çayla yüz yıkandığında,
pörsük,
sarkık ve kırışık deri
gerginleşir. Bitkinin sıkılarak elde edilen
özsuyu
da, her gün hasta deriye sürülüp, kuruması beklenerek kullanılabilir. Bitki,
epilepsi
(
sara
),
histeri,
parkinson hastalığı
(kasların istem dışı hareketliliği ),
sinirsel rahatsızlıklar, idrar tutukluluğu, kum ve taş
rahatsızlıklarında da önerilir. Çok irileşmiş olsa da
guatr
hastalığı,
yoğurtotu çayı
ile gün boyunca ısrarla sürekli derin gargaralar yapıldığında ve arada bir yutulan yudumlar yoluyla uygulanan 4-6 haftalık bir kür sonucunda önemli ölçüde küçülebilir. Son zamanlarda,
ses
telleri aksaklığı veya ses kısıklığı
(
disfoni
) sıkça rastlanan bir durum olup,
bitki çayı
ile yapılan gargaralar, bu aksaklığı kısa sürede düzeltebilir. Bu durumda bitki kaynatılır ve gün boyunca, elden geldiğince sık ve derin gargaralar yapılır. İsviçreli herbalist Künzle’ye göre, ağır
böbrek hastalıkları ve böbrek iltihaplanmalarında
da, tüm tedaviler başarılı olamamışsa bile,
yoğurtotu
güvenilir bir bitkidir. Böbrek hastalıkları için,
yoğurtotu
,
altınbaşak
ve
sarı ballıbaba
ile eşit oranda karıştırıldığında, çok daha etkili bir çay elde edilmiş olacaktır. Bu durumda, en kısa sürede başarıya ulaşılacaktır. Künzle, bu zamanın 14 gün olduğunu söylüyor. Bu
üçlü çay harmanı
haşlanıp demlenerek hazırlanır ve ilk olarak, kahvaltıdan yarım saat önce yarım bardak içilir ve geri kalanı da gün boyunca yudumlanır. Ağır hastalıklarda, günde 4 bardak içmek gerekebilir.
Bu üçlü karışım,
böbrek büzülmesinde ve daha başka böbrek hastalıklarında
da kullanılabilir.
K
ullanım
Biçimleri:
Ç
ay
hazırlamak:
. Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır (
kaynatılmaz
) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Çeşitli hastalıklar için yukarıda belirtilen miktar ve şekillerde içilir veya kompres ve gargara yapılır. Genel olarak günde 2-5 bardak yeni demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
M
erhem yapımı :
Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır. Merhem uzun süre dayanmaz.
Taze Bitki Özsuyu :
İyice yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak elde edilir.
Ü
çlü Çay Harmanı:
Yoğurtotu/yapışkanotu
,
sarı ballıbaba
ve
altınbaşak
eşit oranda karıştırılır.
Bu karışımdan yarım tatlı kaşığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-4 bardak içilir.
K
arışımlar :
Tüm kanser hastalıklarına karşı
, beden temizleyici ve güçlendirici olarak,
yoğurtotu,
aynısafa
,
ısırganotu
,
civanperçemi
,
ıhlamur
ve
mayıs papatyası
çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1 talı kaşığı karışım orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çayla başlatılan temizlik ve güçlendirme kürü, 1 hafta içinde 4-6 bardağa kadar çıkarılmalı ve bu miktar çay gün boyuna yayılarak, örneğin, 15-20 dakikada 2-3 yudum alınarak uygulanmalıdır. Böylece mide rahatsız olmayacak ve beden bitki çayının her damlasını emerek yararlanacaktır.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 12:27
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...