Arama

Kahramanmaraş - Tek Mesaj #9

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
19 Nisan 2008       Mesaj #9
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Ekinözü

Ad:  ekinözü.jpg
Gösterim: 618
Boyut:  49.7 KB

Ekinözü, topraklarının yarısı Akdeniz Bölgesi, öbür yarısı da Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde kalan, Kahramanmaraş iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Eskiden Elbistan’ın Merkez bucağına bağlı 18 köy, 9 Mayıs 1990 tarihli ve 3644 sayılı yasayla merkezi Ekinözü kasabası olmak üzere ilçe yapılmıştır.
Ekinözü Belediyesi 1958’de kurulmuştur. Nüfus (1990) ilçe, 21.633; kasaba, 8.184.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçe olan Ekinözü , doğusunda Nurhak ilçesi, güneyinde Kahramanmaraş ili, Çağlayancerit ilçesi, kuzeyinde Elbistan ilçesi ile çevrilidir. İlçe, Kahramanmaraş ilinin kuzey doğusunda, Çağlayancerit ile Elbistan ilçeleri arasında yer alan Şar Dağının güney yamacında kurulmuştur. İlçenin en yüksek noktası Engizek Dağı’dır (2.822 m.). Deniz seviyesinden 1.200 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 692 km2 olup, toplam nüfusu 16.618’dir.

Ekinözü iklim ve tabiat şartları olarak, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin tipik özelliklerini taşımaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır.

İlçenin ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak sezonluk olarak faaliyet gösteren içmeler ilçeye büyük bir canlılık ve hareket getirmektedir. Tarımsal olarak yetiştirilen başlıca ürünler, arpa, buğday, nohut, ayçiçeği ve pamuktur. Sebze ve meyvecilik de yapılmaktadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.

Ekinözü yöresinde arkeolojik ve yüzey araştırması yapılmadığından, ilçenin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Ancak, XVII.yüzyıldan itibaren Cela ismi ile tanındığı, Erzurum, Sivas, Gürün, Darende, Elbistan ve Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde, ara konaklama yeri olduğu kaynaklarda belirtilmiştir. Buradan geçen yolcular konaklama yerindeki şifalı içme sularından yararlanmışlardır.

Cumhuriyetin ilanından sonra bir köy konumundaki Cela, 1958 yılında Belediye Teşkilatı kurularak Belde haline dönüştürülmüş,. 01.01.1983 tarihinde Cela olan adı Ekinözü olarak değiştirilmiş ve 19.09.1991 tarihinde ilçe konumuna getirilmiştir.

Ekinözü Cela İçmeleri


Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçe merkezi yakınlarında madensuyu kaynakları. Dağlık bir alanın yamaçlarında birkaç yerden çıkan kaynaklar, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin karbon dioksitli ve bikarbonatlı sulardandır. Sonradan ortaya çıkmış olan Yukarı İçme kaynağının debisi 0,8 lt/sn, sıcaklığı 13°C’dir. Aşağı İçme kaynağının debisi ise 1,6 lt/sn, sıcaklığı 14°C’dir. Soğuk madensularından olan bu kaynaklar içme olarak kullanılır, özellikle safrakesesi, bağırsak, karaciğer ve mide üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanılır. Çevre halkından oldukça ilgi gören içmelerde otel, motel, ev ye çadırlı konaklama yerleri ile Yukarı İçme’de bir çarşı vardır.

EKİNÖZÜ KAYMAKAMLIĞI
Son düzenleyen Safi; 6 Şubat 2017 21:24