Arama

Ak Delik (Kuasar) Nedir? - Tek Mesaj #1

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Quasar.gif
Gösterim: 1456
Boyut:  1.55 MB

Kuasar

: Bunlardan bazıları bizden ışık hızının yüzde 90'ına eş bir hızla uzaklaşmaktadırlar. En yakını yaklaşık 4, en uzağı 15 milyar ışık yılı uzaktadır.

Kuasarların ne olduğuna dair altı adet sav vardır, bunlar:
  • 1. Kuasarlar, güçlü bir manyetik alana bağlantılı olarak hızla dönen olağanüstü kütleli dev atarcalardır;
  • 2. Kuasarlar, galaksinin göbeğinde yoğun birikimli milyonlarca yıldızın çok yanlı çarpışmalarından ileri gelmektedir. Bu çarpışmalar sonucunda, büyük kütleli yıldızların dış katmanları yırtılarak, iç kesimlerinin milyonlara varan derecedeki ısısı ortaya çıkıyor;
  • 3. Bir önceki savın benzeri bu sava göre, kuasarlar öylesine yoğun birikimli yıldız galaksileridir ki; yıldızların birindeki süpernova patlaması başka bir yıldızın dış kaymanını yırtarak onu da bşr süpernova yapar ve zincirleme tepkimeyle yıldızlarda patlamalar meydana gelir;
  • 4. Kuasarlar maddeyle anti-maddenin birbirini şiddetle yok etmesinden güç kaynağı almaktadır ve bu gücü korumaktadır;
  • 5. Böylesi bir gökadanın göbeğindeki karadeliğe gaz, toz ve yıldızların düşmesiyle çıkan enerji bir kuasardır;
  • 6. Kuasarlar beyaz deliklerdir. Yani karadeliklerin arka yanları. Evrenin öteki yanlarında, hatta belki de başka evrenlerde kara deliklere hortum gibi emilen maddenin görüntüye dönüşmesidir.

not: Kulüp toplantılarında (astom) ak delik nedir? sorusu gelmişti. bir açıklama yapılmıştı, pek anlayamamıştım. araştırdım kuasarlarla ilgiliymiş. kuasarlarla ilgili bütün savları yazmak istedim, akdeliğin bunlardan sadece birisi olduğunu anlatabilmek için. Yazı Carl Sagan'a aittir.

Alıntıdır
Son düzenleyen perlina; 12 Ağustos 2017 13:12