Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Nisan 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
GÜNAHLAR ve SEVAPLAR

"Dervişin getirdiği ve götürdüğü oylar birbirine denk."

Günlerden bir gün, kilise irisi nerdeyse katedralin önünde harika beyaz bir limuzin durur. Şöför hızla arka kapıya koşar ve son derece saygılı biçimde kapıyı açar. İçeriden beyaz genişçe kenarlı şapkası, yüzünü hafifçe örten tülü ve son derece uyumlu beyaz döpiyesi ile mihrabı fazlası ile yerinde bir hanımefendi iner. Kilisenin ana girişinde belli belirsiz dizlerini kırıp saygıyla haç çıkartır. Sessizliğin içinde kararlı ve ritmik topuk sesleri, hanımefendi günah çıkartma hücresine doğru yönelir.

Hücrenin oymalı araduvarından hoş bir parfüm kokusu ortalığı sarar. Sanırım şaşkın bir ifade bekleyen bir peder.

Hanımefendi:
- Muhterem peder, içimde tuhaf duygular var, sanki ölüm zamanı gelmiş gibi, değişik duygular içindeyim.

Peder:
- İnancını asla kaybetme sevgili kızım.

Kadın:
- Sevgili peder, ben hayatımın büyük bir bölümünde hayat kadını olarak yaşadım ve ciddi paralar kazandım. Kazandığım paraların çok büyük kısmını hep hayır işlerinde kullandım. Onlarca ihtiyaç içindeki çocuğu okuttum. Onları korudum, ilgimi desteğimi eksik etmedim. Aralarında devlet adamları dahil nice insana destek verdim.

Peder:
- Aziz İsa bağışlayıcıdır sevgili yavrum.

Kadın:
- Sevgili peder, ölüm sanki çok yakın gibi. Aklımı bir türlü bilinmezliklerden kurtaramıyorum. Peder, bunca günah, bunca sevap, bir türlü işin içinden çıkamıyorum.
- Peder, ne dersiniz? Ben acaba cennete mi giderim? Yoksa cehenneme mi?

Peder (bir, iki yutkunduktan sonra):
- Sevgili kızım ! Bu çok zor bir sual. Kutsal kitabı tekrar okuyup sana ondan sonra cevap vermek isterim. Sen yarın yine aynı saatte burada ol.

Kadın, saygıyla ancak son derece huzursuz kiliseden ayrılır.

Ertesi gün bir başka zarafet, bir başka elegans, "hanımefendi" tam saatinde hücresinde:
- Evet, sevgili peder, buradayım...

Peder:
- Sevgili yavrum... Dün gece iki defa kutsal kitabı okudum, hatta onunla da yetinmedim, konuyu kardinal hazretlerine danıştım.
Sevgili kızım senin işin hayli zor. Sanırım, günahların sevaplarına denk düşüyor, yediklerin, hatta içtiklerin yanına kar kalıyor.