Arama

Sanat Etkinlikleri - Tek Mesaj #1

djwerrt - avatarı
djwerrt
Ziyaretçi
21 Ekim 2005       Mesaj #1
djwerrt - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar sergiler başlığı altın bi konu açtım.
Bildiğiniz, ilgilendiğiniz sergi ve sanatsal ortamlarla ilgili haberleri burada toplayabilirsiniz..
Bu tür aktivitelerden haberdar olmak için burdan yararlanabilirsiniz..
Artık sanattan da uzak kalmayacaksınız.

Bu cumartesi son günü olan bi sergimizden haberdar edeyim sizi...

İSTANBUL YAYA SERGİLERİ 2

İstanbul Yaya Sergileri 2 Başlıyor: İstanbullular Sanata Doyacak.
İstanbul Sokakları Sanatla Buluşuyor...


16 Eylül – 22 Ekim 2005 tarihleri arasında Tünel- Karaköy aksında ikincisi gerçekleştirilecek olan İstanbul Yaya Sergileri’nin tanıtım toplantısı Rahmi M. Koç müzesinde gerçekleştirildi. Koç Holding ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, dDf (Dream Design Factory) ve İSTAV (İstanbul Sanat Tanıtım ve Araştırma Vakfı) işbirliği ile düzenlenecek serginin küratörlüğünü Emre Baykal ve Fulya Erdemci üstleniyor. Proje sanatseverlerin sadece özel mekanlarda değil gündelik hayatta sıkça kullanılan mekanlarda da sanatla iç içe olmasını amaçlıyor.
İlki 2002 yılında Nişantaşı’nda gerçekleştirilen İstanbul Yaya Sergileri, kültürel faaliyetlerin daha geniş kitlelerle buluşmasını ve kentin yenilikçi ve öncü konumunu güçlendirip uluslararası görünürlük sağlamayı amaçlıyor. Projeyle, sanatseverlerin sadece sanat için ayrılmış mekanlarda değil, yaşayan kentin gündelik mekanlarında ve kamusal alanlarda da sanatla buluşturulması hedefleniyor. Tünel - Karaköy bölgesinde seçilmiş mekanlara yapılacak sanatsal müdahaleler yoluyla, bu bölgenin geçmişi, geleceği ve özellikle bugünü üzerine düşündürmek ve farkındalık yaratmak, serginin amaçları arasında yer alıyor.

Yirmi uluslararası sanatçı ve mimarı bünyesinde buluşturan “İstanbul Yaya Sergileri 2: Tünel – Karaköy”, büyük ölçekli projelerden oluşuyor. Sergide yer alan sanatsal çalışmalarla, Istanbul’un içinden geçmekte olduğu kentsel dönüşümün yanısıra, kentleşme politikaları ve teknolojilerinin kültürel ve ekonomik yansımaları üzerine düşünsel bir platform yaratılması hedefleniyor. Sergi aynı zamanda, kentleşme kültürü ile modernitenin evrensel sorunlarına yerel bakış açıları ile yaklaşmayı amaçlıyor. Finans sektörünün Karaköy’den Zincirlikuyu – Maslak aksına taşınması bölgeyi yeni işlevlere ve oluşumlara açarken, İstanbul Yaya Sergileri 2 yeni kentsel önermeler getirerek, kamusal alanlarda yaya lehine farklı olasılıkları ortaya koyacak.

Sanattan ilham alan alternatif kentsel projeler
Disiplinlerarası bir yaklaşım benimsenen sergide, bina cephe ve girişlerine, otoparklara, caddelere, tarihi metroya, Haliç kıyısına ve diğer kamusal alanlara uygulanacak mekana özel geçici kentsel projeler yer alacak. Sergi ziyaretçilere, Tünel Meydanı’ndan başlayıp, tarihi metro ile Karaköy’e inen ve Karaköy Meydanı, Haliç kıyısı ve Karaköy İskelesi’ni içine alan bir yürüme rotası önerecek.

2. kattan yaya yolu geçecek
Hollandalı sanatçı/ mimar John Körmeling, kabul edilmiş mimari formlara ve sehir planlamasına farklı bir açıdan tekrar bakmayı öneren işlerine paralel olarak, Karaköy Meydanı’nın güneyinde, yaya altgeçidinin yanından başlayıp, 52 metre boyunca kaldırım hizasindan yükselerek Aksu İş Hanı’nın 2. katına çıkan alternatif bir yaya yolu inşaa edecek. Bu ilginç yapı çalışması, Bautek sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Hat sanatı modern şehir hayatı ile buluşuyor, kent mobilyaları sanatsal objeye dönüşüyor
Türk hat sanatının iki ustası, İsmail Hakkı Altunbezer ve Mustafa Halim Özyazıcı’ya ait, “Gel Keyfim Gel” ve “ Bu da Geçer Yahu” hat uygulamaları, geleneksel Türk sanatının en önemli alanlarından biri olan hat sanatını, Karaköy’ün gündelik yaşamının bir parçası haline getirmek üzere, meydandaki bina cephelerinden biri üzerine uygulanacak. Serginin tasarımcıları olarak hareket eden Fuat Şahinler ve Murat Şahinler, Ayten Başdemir ve Yakup Çetinkaya ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek, serginin sınırlarını belirleyen müdahalelerde bulunacaklar. Bu müdahalelerin ilkinde, sergi rotası üzerindeki, binaların yapısına uyum sağlayacak şekilde her biri ayrı bir forma bürünen su borularını renklendirerek, kentin tesadüfler sonucu oluşan ritmini ortaya çıkarırken, aynı zamanda sergi alanı içinde bir bütünsellik kurulmasını sağlayacaklar.

2043756xj
Son düzenleyen Blue Blood; 22 Ekim 2005 17:21