Arama

Evcil hayat; Akvaryum - Tek Mesaj #10

arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
21 Nisan 2006       Mesaj #10
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Yavruların Büyütülmesi
Bu bölümde biraz da yavruların büyütülmesinde uygulanabilecek pratik yöntemlerden bahsetmek istiyorum.

Yavru balıkların ilk günlerde karın bölgelerinde bulunan yumurta sarisi ile beslendiklerinden ve bu süre sonunda da ezilmiş yumurta sarısı ile beslenebileceklerinden bahsetmiştik.

Fakat bu yavruları nerede büyüteceğiz. Bazı akvaryum severler için bu bir sorundur. Ayrı bir akvaryum, ayrı bir ısıtıcı, ayrı bir filtre ve aksesuarlar maliyeti açısından sorun olabilir. Yavruları yavrulukta büyütmek suyun çok çabuk bozulması göz önüne alınırsa hiç de sağlıklı olmayacaktır. Çünkü bir süre sonra yavruluğun delikleri yosun, pislik gibi şeylerle tıkanacak ve sirkülasyon olmayan yavruluğun suyu bozularak yavruların ölümüne neden olacaktır. Bu durumda bir zamanlar benim de uyguladığım bir yöntemi tavsiye edebilirim.

İyice temizlenmiş pet bir şişenin ağız kısmını kestikten sonra içine bir miktar akvaryum kumu koyarak suyla doldurun. Akvaryumunuzun yüksekliğine göre şişenin ağız kısmı su seviyesinin birkaç cm. üzerinde olacak şekilde sabitleyip yavruları bunun içine koyabilirsiniz. Ben bu yöntemi uyguladıktan sonra biraz daha geliştirme imkanı buldum ve önce şişe üzerinde çeşitli yerlere küçük pencereler açarak buralara yavruların geçemeyeceği büyüklükte delikleri olan tül parçaları diktim. Sonra bunu da biraz daha geliştirerek şişeyi ortadan yatay olarak tül ile ikiye ayırdım ve bu tül altında kalan pencerelerin tüllerini söktüm. Böylece ortadaki tül nedeni ile alta geçemeyen yavrular üstte kalırken pisliklerin birçoğu tülden aşağıya geçerek açık olan pencerelerden filtre ile çekildi. Bu şekilde oluşturulan sistemde erişkin balıkların yavru balıkları yemek için şişenin etrafında dört dönmeleri izlemeye değer.

Tabi ki bu düzeneği dört adet camı birbirine yapıştırarak ve belli bölgelerine silikon yardımı ile tüller yapıştırarak daha estetik yapabilirsiniz.

Çiklit akvaryumunda ise, balıkların saklanabileceği, yavrularını büyütebilecekleri optik bölgeler oluşturulursa bu tip sorunlarımız hiç olmayacaktır. Çiklitin türüne göre gerek anne gerekse hem anne hem baba ortaklaşa yavruların bakımını ve korumasını üstlenerek onları büyüteceklerdir.




Beslediği balıkları üretebilmek her amatör aquarist için en büyük mutluluktur... ...