Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
23:29, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cumartesi, 06 Aralık 2025 - 23:31
Arama
MaviKaranlık Forum
Papaya ve Sağlık için Faydaları
-
Tek Mesaj #1
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008
Mesaj
#1
Ziyaretçi
P
apaya
(
Carica papaya L
.); yapraklarını dökmeyen, tropikal bölgelerde yetişen büyük bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denir. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. Dişi ve erkek papaya bitkileri ayrı ayrı olup (
nadiren birlikte
); meyve üretmek için her ikisine de ihtiyaç vardır. Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Bitkinin boyu türlerine göre 1,2 – 3,6 m. arasında olabilir.Olgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ülkelerde (
Güney Amerika
) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır.
P
apaya meyvesi
; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (
carotene – kansere kar
şı koruyucu bir madde
) açısından oldukça
zengindir
. Fakat modern kullanımı, içerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (
Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidase-A
) kaynaklanmaktadır. Bu doğal enzimlerden en etkilisi olan papain’ dir. Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindiren-parçalayan enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin” adı da verilir. Papaya bitkisi ile ilgili araştırmalar; tropikal bölgelerde yaşayan bazı yerli halkın eti pişirmeden önce bu bitkinin yapraklarına sarmaları ve böylece etin daha iyi pişeceği ve sindirileceği yönündeki inançlarının bazı bilim adamlarının dikkatini çekmesi sonucu başlamıştır. Araştırmalar sonunda eti yumuşatan ve kolayca sindirilmesini sağlayan faktörün yapraklarda ve meyvelerde bulunan
papain enzimi
olduğu anlaşılmıştır. Fakat sanılanın aksine meyvelerde yapraklardan daha çok papain enzimi bulunmuştur. Papain, vücudumuzda karbonhidrat ve yağlar gibi diğer bileşikleri de etkileyerek tüm sindirim sistemini olumlu yönde düzenleme yeteneğine de sahiptir.
Papaya Enzymes,
papain’e ek olarak yine protein sindirici enzimlerden Protaz (
protease
), Bromelain (
Ananas Meyvesinden
), yağ sindirimine yardımcı bir enzim olan Lipaz (
Lipase
) ve karbonhidrat sindirimi için yardımcı bir enzim olan Alfa-Amilaz (
Alpha-Amylase
) ‘ı da içermektedir. Tüm bu özellikleri ile
Papaya
; sindirim sistemi için iyi bir destekleyici, hazm
ı kolaylaştırıcı
, haz
ımsızlık
ve benzeri rahats
ızlıkların giderilmesi
, yemek sonrası gaz, şişkinlik, mide ekşimesi ve özellikle ülser hastalar
ı
(
Peptik ülser
) için yiyeceklerin midede fazla asit üretimine gerek duyulmadan hızlı bir şekilde sindirimini sağlayan bir bitkisel üründür.
Papaya
’ ya ilave edilen nane ve klorofil ise güzel kokulu bir nefes oluşmasına yardımcı olmaktadır.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Cevapla
Kapat
Saat: 23:31
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...