Arama


Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
8 Mayıs 2008       Mesaj #12
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Parfümler Hakkında Herşey

Hepimizin koklayarak uyandığımız, anılarımızıüzerine kurduğumuz, aşkımızı ayırd ettiğimiz, ne ve nasılolmak isteğimizi bilen bir kokusu var. Kokusu sayesinde yarattığıiletişimle tarihin ilk çağlarından bu yana vazgeçilmezlerimizdenolan parfüm, evrensel bir dil, çiçek ya da yaprak notalarıylabeslenen bir seçim... Latince 'per fumum (dumanın içinden)'kelimesinden gelen parfüm, antik çağlardan beri insanlığı büyüledi.Mısır kaynaklarında banyoda ve dini törenlerde kokulumerhemlerin, sıvı yağların kullanıldığı yazılı. Birkoku düşkünü olan Kleopatra ve maiyeti de tören alanınagirmeden çok önce, saçtıkları kokular insanların burunlarınaulaşırmış. Yunanlı ve Romalılar, ziyafetler esnasındakendilerini çiçeklerle kokulandırmış sularla serinletirmiş.


Size uygun esansı nasıl seçersiniz?

Eskiden sarışınlar için ferah, yeşil ya da meyvelibir koku önerilirdi. Ya da koyu renk saçlılar için oryantalbir koku. Ancak bu tür öneriler tarihe karıştı. Artık,kendi kişiliğinize uygun parfümleri seçmeniz gerekiyor. Bununiçin öz bilincinizi güçlendirin, erotik istek, dikkat çekme,farklılaşma, anı yaratmanın hangisini istiyorsunuz kararverin. Hangi ana maddeden yapılan parfümün, koklayanda hangietkiyi bıraktığını aşağıda bulacaksınız...

Çiçekler: Ferah, gösterişsiz, gıdıklayıcı, zarif,tatlı, feminin.
Chypre: Klasik, gizemli, mütevazi, dolu, kalıcı, şık.
Ağaçlar: Uyarıcı, sportif, sert, dinamik, çekici.
Amber: Egzotik, örtcü, sıcak, derin, fethedici.
Deri: Baharatlı, sıcak, kuru, karakteri güçlü, yoğun.
Yasemin: Esprili, zeki kadın için.
Madonya: Şaşırtıcı kadın için.
Misk: Güçlü kadın.
Gül: Çiçeği burnunda genç kız için.
Limon: Melonkolik kişiler için.
Mavimsi mor: Genç dullar için.


Parfüm neden oluşuyor?

Kökünden çiçeklerine kadar tüm bölümleriylebitkiler, koku malzemelerinin ana kaynağı. Ancak, dünyapiyasasındaki yüksek fiyatlar yüzünden (bir kilo gülyağıbugün 10 bin dolardan fazla) günümüzde parfümler salt doğalmaddelerden oluşmuyor. Zamane pargümlerini doğa ve kimyanınmelezi olarak tanımlayan uzmanlar parfümü oluşturan bitki veözleri şöyle özetliyor:
Yaprak ve saplar: Kekik, okaliptüs, ıtır çiçeği,tefarik, lavanta, biberiye, nane, defne.
Çiçekler: Gül, yasemin, karanfil, nergis, teber.
Meyve, tohumlar: Biber, kuru karanfil, vanilya, anason,hindistan cevizi.
Ağaçlar: Sandal, çam, sedir.
Kabuklar: Armut, tarçın.
Yosun: Meşe.
Bitki ve otlar: Tarhan, adaçayı, kekik.
İğne yapraklar ve dallar: Ladin, çam, selvi.
Kökler: Vetiver, zencefil, süsen.
Meyve kabukları: Bergamut. limon, portakal, limet.


Koku alırken önce bir kumaşa sıkın
Parfüm dükkanlarında en yeni kokuyu çıkarttırmayın.Henüz parfümlerle hiç ilgilenmemişseniz, bildiğinizkokulardan hareket edin.
Parfümü bir kumaş parçası üzerinde deneyin.Kolunuzda ise üç kokudan fazlasını denemeyin.
'Parfüm sürmeyen kadının geleceği yoktur' sözlerinekulak asmayın.
Alırken erkekleri düşünmeyin. Moda olanı değil, beğendiğinizve size uygun kokuyu seçin.
Parfüm kullanırken belli stratejik noktalar var: Kulakarkası, boyun çukuru, bilekler. Ancak bu noktalarla yetinmekzorunda değilsiniz. Nemli ve sıcak noktaları hedef alın; göğüsarası, kol altları, şakaklar, bilekler, diz arkası, dirsek içigibi.


Ünlüler ve parfümleri

Greta Garbo: Rochas'ın Femme
Liz Taylor: Patou'nun Joy
Brigitte Bardot: Balmain'den Vent Vert
Jeanne Moreau: Diorama No.5
Ava Gardner: Chanel No.5
Marlene Dietrich: L'heure bleue
Mae West: Petou'nun Joy'u
Cameron Diaz: Guerlamain'in Samsara'sı
Katherine Witt: Gucci'nin Envy
Sezen Aksu: Dolce Gabbana
Nükhet Duru: Eccoda ve Gucci Rush
Ajda Pekkan: Nova İsedas
Sibel Can: Armoni

Shiseido
Vocalise Beyaz orkide, siyah frenk üzümü, kırmızıgül, taze vanilya, yuzu, karabiber, müge, şeftali kokularınıbirarada sunan Vocalise oldukça mistik bir parfüm.
Energizing Fragrance İlk kez bir parfümdekullanılan yıldız anason elementinin yanı sıra sag çiçekbuketi, yeşil taç yaprağı, karanfil, karabiber karışımlarındanoluşan doğal bir koku.
Zen Ruhsal, Ağaçsı çiçek kokusu, kantaron,sümbül, bergamot, sarı şebboy, menekşe, iris, leylak,yasemin, uzay gülü, kyara ağacı, armut ağacı, amber kokularınıbirarada sunar
Relaxing Fragrance Saf çiçeksi yeşil koku,artemizya, genç bambu, salatalık, çay gülü, şakayık,gardenya kokularının birleşimiyle oldukça rahatlatıcı biretkiye sahiptir

Aimez - Moi
Sev beni anlamına gelen parfüm bergamut, anason,frenk kimyonu, kakule, menekşe yaprağını üzerinizdehissetmenizi sağlıyor. İnsana cesaret veriyor

Versace's Essence
Exciting Dominik greyfurtu, yeşil yapraklar, şeftali,vadi zambağı, frezya, yasemin, musk ve sedirağacı kokularınınbirleşimi olan bir parfüm
Etheral, mor salkım, yasemin, şeftali çiçeği,menekşe, vadi zambağı, İris, egzotik ağaçlar ve miskkokularını içeriyor.
Emotional, bergamut, vadi zamabağı, mango, karpuz, gültaç yaprakları, ylang ylang, sedir ağacı, vanilya ve miskkokularından oluşuyor.

Givenchy Organza
Bitkiözü, hanımeli, gardenya, sümbülteber, mace,nutbeg, kehribar, sedir, guaiacum ve sandal ağacı birleşimindenoluşan Organza doğal bir kokuyu içeriyor.

Yves Saint Laurent
Opium Vanilya, amber, siyam aselbenti, reçine,tefarikotu, mandalina, bergamot, gül ve yasemin kokularındanoluşuyor
Baby Doll Greyfurt, frenk üzümü, yaban gülü,zencefil, kakule, tarçın, nar, sedi ağacı, şeftali kokularınıiçeriyor

Escada Collection 2000
Klasik oryantal koku ailesinden olan Sicilyalımandalina, yumru çiçeği, erik yasemin, sandal ağacı,ambroxan, tonka baklası, misk ve vanilya kokuları içeriyor.

Hugo Boss
Mango, mandalina, prezya, orris, beyaz sedir ve sandalağacı kokularından oluşuyor.

Dolce & Gabbana
Mandalina, su nilüferi, beyaz siklamen, yeşil armut,mimoza, nilüfer, misk, vanilya tohumu, sandal ağacı ve kaşmirağacı kokularından oluyan

Bluemarine II (Yeni)
Bluemarine sarmaşık yaprakları, nilüfer çiçeği,gül ağacı, ylang ylang, orkide çiçeği kokularını içeriyor.

Donna Nautilus
Bergamut, mandalina, erik, şeftali meyvaları,yasemin, gül menekşe, vadi zambağı, ylang ylang çiçekleriyletaze ve ferahlatıcı. Hint orkidesi, sedir ağacı, güneş çiçeği,amber ve miskin kokuları da bulunuyor.

Amarige
Portakal çiçeği, gül ağacı, menekşe yaprağı,gardenya, mimoza, ylang ylang, dağ selvisi, musk, ak amber,vanilya kokularını içeriyor


Christian Lacroix'in yeni kokusu "Bazar" hemkadın hem de erkekler için ayrı ayrı tasarlanmış. Bazar'ınkadın parfümü kayısı özleriyle birleşmiş bir çiçekbuketi. Erkek parfümü ise greyfurt ve lavantanın verdiğitazelik ve ferahlığın kalıcı ağaçsı özlerle birleşmesiyledaha da çarpıcı hale getirilmiş.

Van Cleef & Arpels 'in kokusu "Tsareau du Tsar" mandalina ve greyfurtun turunçgil katkısındabulunduğu, tatlı kavun ve ananastan oluşan meyvalı bir koku.Üst notalarda kekik, lavanta ve hemameninin aromalı tonları vesandal ağacı hissediliyor.

Ulric de Varens'in yeni kokusu Mystery Secret,portakal ve ananas çiçeklerinin tazeliğinin yasemin, zambak, gülve sandal ağacının etkileyici kokusuyla harmanlayarak;vanilya, çikolata, bal ve karamelin çekici kokularınıbirarada sunuyor.

Bvlgari "Absolute Bvl" sadece kışsezonu için tasarlanmış özel, konsantre bir koku. Bu parfümzencefil, mor salkım ve misk, sandal ağacı, vanilya ve akasyanınsıcak harmonisine sahip.

Ralph Lauren'in parfümü "Glamourous" dünyanınen özel çiçeklerinin karakterini taşıyor. Parfümde Şebnemçiçeği, Kona Plumeria, Casablanca Lilyumu, Egzotik sandal ağacı,kaşmir ve Misk çiçeği içeriyor.

Christian Dior "Addict" çiçeksi,oryantal, şaşırtıcı ve zevk veren bir parfüm. Gece KraliçesiÇiçeği ve vanilyanın ağırlıklı olduğu parfüm; mandalinaağacı, mimoza çiçeği, gül, yasemin, sandal ağacı veburbon vanilyasının muhteşem karışımıyla size uzun sürekalıcılık sunuyor.

Oscar de la Renta çiçek ve hafif baharat karışımlıparfümü "Intrusion" ile dişilik, sıcaklık veışıltıyı ön plana çıkarıyor. Parfümün üst notasındaSicilya Bergamutu'nun hakimiyeti var. Orta notalar ise yasemin,gardenya ve zambak içeriyor.

Moschino "L'eau Cheap and Chic" meyve veçiçek kokularının ağırlıkta olduğu bir parfüm. Misk özü,yaban üzümü, şeytan tohumu ve portakal parfüme karakteristiközelliğini veriyor.

Carolina Herrera'nın yeni parfümü "Chic"inüst notalarında Bulgar gülü, kırmızı fresya orta notalarındaise tazelik veren mandalina çiçeği, portakal çiçeği ve kırmızıbiber bulunuyor.