Arama


eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
10 Mayıs 2008       Mesaj #4
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Sarı Nokta (Leke) Göz Hastalığı2.jpg
Gösterim: 1276
Boyut:  61.4 KB

Gözde Sarı Noktaya Dikkat!..


Dünya istatistiklerine göre SARI NOKTA (MAKULA) hastalıkları körlüğün en önemli sebeplerinin başında gelmektedir. Bu hastalığın en sık görülen çeşidi yaşa bağlı gelişen Makula Dejeneresansıdır. Şeker hastalarında, yüksek miyoplarda,ağ tabakasındaki damar tıkanıklıklarına bağlı veya kalıtımsal olarak da gelişebilen Sarı Nokta Hastalıkları kalitesiz görme ve körlüğe sebep olabiliyor. Tıp dünyasındaki son gelişmeler ise bu hastalığa sahip kişilere daha iyi görme ve görme kaybını engelleme şansı veriyor.Göz içine enjekte edilen protein içerikli ilaç görme kaygının ilerlemesini durduruyor.Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Doç.Dr. Yusuf Durlu’dan sarı nokta hastalığı ve hastalığın tedavisindeki gelişmeler hakkında bilgi aldık.

SARI NOKTA HASTALIĞI NEDİR?


“Sarı nokta, ayrıntılı, net, keskin ve renkli görmemizi sağlayan gözün en arka duvarı olan retinada yer alan görme merkezidir. Yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığında (Makula dejeneresansında) gözün görme merkezi tahribata uğrar, görme zamanla kademeli olarak azalır ve merkezde karanlık bir leke ortaya çıkar. Yaşa-bağlı sarı nokta hastalığının risk etkenleri; yaş, kalıtım, hipertansiyon, yüksek lipid, sigara ve güneş ışığı olarak bilinmektedir”.

SARI NOKTA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ?


“Sarı nokta hastalığının en önemli belirtileri;Görme azalması, eğri ve kırık görme, görme kalitesinde bozulma, ışıkta kamaşma ve hassasiyet, renk körlüğü, göz önünde siyah noktalar,ışık çakmalarıdır”.

SARI NOKTA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?


“Yaşa bağlı sarı nokta hastalığının “ kuru” ve “ yaş “ olmak üzere iki tipi mevcut olup tedavileri farklıdır.
Kuru tip, sarı nokta hastalarının 90%’ nı oluştururken, yaş tip 10%’nu oluşturur. Yaş tip, yaşa-bağlı sarı nokta hastalarının 10%’unda görülmesine karşın görme kaybının 90%’ın dan sorumludur.
Kuru tipin tedavisi doktor kontrolünde hastaya yüksek doz anti-oksidan (A, C, E vitaminleri ve çinko) verilerek yapılmaktadır. Yaş tipin tedavisinde uzun yıllardır Argon lazer ve 2000 yılından itibaren bazı hastalarda Fotodinamik Lazer Tedavisi görme kaybının ilerlemesini önlemek amacıyla uygulanmaktadır”.

GÖZ İÇİ İLAÇ ENJEKSİYONU GÖRME KALİTESİNİ ARTTIRIYOR.


“Dünyada alanındaki son gelişme ise oldukça kısa sürede ve hasta açısından zahmetsiz olarak GÖZ İÇİNE İĞNE YOLUYLA PROTEİN (ANTİKOR) enjekte edilmesidir. Yöntem, yaş tipteki hastalarda başarı sağlamaktadır. Birkaç kez tekrarlanabilen ilaç enjeksiyonuyla görme kaybının ilerlemesi durdurulduğu gibi pek çok hastada görme kalitesi artabilmektedir”.

SARI NOKTA HASTALIĞI RİSKİNE DİKKAT!


Risk etkenleri Yaşa göre görülme yüzdesi
  • yaş
  • 50-65 yaş % 2
  • 65-75 yaş % 10
  • 75-85 yaş % 35
  • 85 yaş üstü % 50
  • kalıtım
  • hipertansiyon
  • serum lipidlerindeki yükseklik
  • sigara
  • güneş ışiği
Son düzenleyen Safi; 15 Temmuz 2016 23:49