Arama


Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
16 Mayıs 2008       Mesaj #15
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Ev işlerinde pratik öneriler

Giysilerinizin mükemmel durumda kalmasını sağlamak için onları nasıl kullanmanız gerektiğine ilişkin öneri ve ipuçları..

resim102576

1. Kumaşlarda ortaya çıkan parlaklıktan nasıl kurtulabilirim?
Öncelikle, kumaş parlamasını önlemek için, ütülerken giysinin üzerine ütü bezi serin. Ancak, giysi zaten parlamış durumdaysa, şu aşamaları izleyerek parıltıyı azaltabilirsiniz: Ütü bezini suya batırarak sıkın. Nemli ütü bezini parlayan bölüme sererek ütüleyin. Bu bölüm tamamen kuruyana kadar bu işlemi tekrar edin. Yumuşak bir fırça kullanarak kumaşın yüzeyini kabartın.

2. İpeklileri elde yıkayıp doğal olarak kurutmama rağmen üzerinde kırışıklar oluşuyor. ipekleri ütülemenin en iyi yolu nedir?
İpeklileri düşük ısıda dikkatlice ütüleyin ve çizgileri gerektiği gibi yok etmek için giysiye hafifçe buhar püskürtün. Diğer bir yöntem olarak, giysiyi naylon poşete yerleştirip buzdolabına koyun ve ütüden bir saat önce çıkarın. Giysiyi poşetin içinden çıkardığınızda üzerinde düzgün bir nem tabakası oluşmuş olacak ve ütüledikten sonra herhangi bir su lekesi de kalmayacaktır.

3. Su lekelerini nasıl çıkarabilirim?
Bazı ipekli, yapay ipekli ve yünlü kumaşlarda su lekesi oluşabilir. Bunları çıkarmak için, lekeli bölümü içinde su kaynamakta olan bir çaydanlığın buharına tutun. Suyun kumaşa sıçramasına önlemek için çaydanlığın ağzını bir parça tülbentle kapatın. Kumaşın nemlenmesini sağlayın, ancak ıslanmasına izin vermeyin. Nemini bütünüyle yitirmeden çırpıp ütüleyin ve (eğer mümkünse) aynı cinsteki bir parça kumaşı üzerine sürtün. Aynı kumaş mümkün değilse, benzer bir kumaşı kullanabilir veya parmaklarınızı ya da bir kaşığı kumaşın üzerinde hafifçe gezdirebilirsiniz. Böylelikle su lekeleri yok olacaktır.

4. Yeni yün ceketime dünya kadar para verdim; onu en iyi nasıl kullanabilirim?
Yün giysilerinizi tekrar giymeden önce aradan 24 saat geçmiş olmasına özen gösterin.

Özel olarak şekil verilmiş ya da pedli askılara asın; kırışıklar kendini bırakacak ve giysi normal haline dönecektir.

Cepleri boşaltarak, fermuarı kapatarak ve düğmeleri ilikleyerek asın.

Yüzeydeki tüylenmenin önüne geçmek için yünlüleri fırçalayın.

Yünlü giysileri kullandıktan sonra buharlı banyo ortamına asarak yenilenmelerini sağlayın.

Yünlüleri ütülerken her zaman buhar kullanın. Ütüyü yün ayarına getirin ve yünlüleri asla tamamen kuru olarak ütülemeyin. Olabildiğince tersinden ütüleyin ve parlamayı engellemek için ütü bezi kullanın.

Yünlüleri ütülemenin en iyi yolu ütüyü giysi üzerinde ileri geri hareket ettirmek yerine kaldırıp indirerek hafif bastırma hareketleri uygulamaktır.

İz oluşmasının önüne geçmek için kıvrım, dikiş ve penslerin altına bir parça kese kağıdı yerleştirin.
5. Bir süre kapalı bir yerde kaldığımda, giysilerime sigara dumanı kokusu siniyor; bu kokudan giysileri yıkamadan da kurtulmak mümkün mü?
Evet, mümkün. Kokan giysileri, buhar tüten bir banyo küvetinin üzerine asın ve küvetteki suya bir fincan sirke ekleyin. Sirke kokuyu yok edecektir. Ayrıca buhar da kırışıklıkları yok edecektir.

6. Kızımın plili eteğini pliler birbirinin üzerinde iz bırakmaksızın nasıl ütüleyebilirim?
Eteği her plinin altına bir parça karton yerleştirerek ütüleyin. Böylelikle pliler üzerine ne ütünün ne de diğer bir plinin izi çıkacaktır.

7. Yeni bir yapay deri etek aldım ve kırışıklarını gidermek istiyorum. Onu buhara tutabilir miyim?
Sentetik deri kumaşlar buhara tutulmamalıdır; çünkü ısı lifleri eritebilir ve buhar yüzeydeki cilayı matlaştırabilir. Eteği ütü beziyle tersten ütüleyin. Önce küçük bir bölümü ütülemeyi deneyin; sorun olmazsa tamamını ütülemeye geçin.