Arama


NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
17 Mayıs 2008       Mesaj #2
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Ad:  Koypu (Su Maymunu) (Myocastor coypus)2.jpg
Gösterim: 2072
Boyut:  57.9 KB

koypu


(Myocastor coypus)

Rodentia (kemiriciler) takımının Capromyidae familyasından Güney Amerika’ya özgü, hem suda hem karada yaşayan memeli türü. Sağlam ve güçlü yapılı, misk sıçanına benzer bir hayvan olan koypunun gözleri ve kulaklan küçük, kuyruğu pullu ve küt, arka ayaklan kısmen perdeli, kesicidişleri geniş ve turuncudur.

Uzunluğu kuyruğuyla birlikte 1 m’ye, ağırlığı yaklaşık 8 kg’ye ulaşabilir. Kızıl kahverengi postu yumuşak ve kısa alt örtü kıllarını kaplayan kalın ve koruyucu üst örtü kıllanndan oluşur. Koypular göl ve ırmak kıyılanndaki derin olmayan oyuklarda yaşar. Başlıca besinlerini su bitkileri oluşturur. Dişiler yaklaşık 135 gün süren gebelik döneminin ardından yılda genellikle iki kez 2-8 yavru doğurur.

Postu ticari bakımdan oldukça değerli olan bu hayvanların sayısı 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıl başlannda sürekli avlanma sonucu önemli ölçüde azalmıştır. Daha sonra Kuzey Amerika ve Avrupa’ya getirilerek üretilen koypulardan bazıları kaçarak ya da serbest bırakılarak yabanıl hayvanlar arasına katılmış ve birçok ülkede tarla ürünlerine zarar vermeye başlamıştır.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 17 Ağustos 2016 23:54
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.