Türklerin Avusturyalılara karşı Kanije'de yaptığı savunma (1601).
Kanije Kalesi 1601'de türklerden geri almak için Avustruyalılar tarafından kuşatılan kale. 50000 kuşatmacıya karşı kalede 5000 türk askeri vardı. Tiryaki Hasan Paşa'nın usta taktikleri sayesinde Avusturya ordusu geride 18000 ölü ve zibil gibi ganimet bırakarak kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı. Türkler ise 1000 kayıp verdi. Avusturyalılar'ın bıraktığı ganimeti kaleye taşımak iki ay sürdü. Savunmanın başarılı olmasına çok sevinen 3. Mehmed Han, Tiryaki Hasan Paşa'ya vezirlik verdi. Kendisine vezirlik verilen mektubu okuyan Hasan Paşa'nın ağladığını görenler sebebini sorunca verdiği cevap ibret doludur. Avrupa Birliğine tarih aldık diye sokaklara dökülenler okusun ibret alsın: 'Kanije müdafası gibi küçük hizmetlere de vezirlik verilmeye, padişah mektubu yazılmaya başlandı. Bizim gençliğimizde, böyle küçük hizmetlere vezirlik verilmez, padişah mektubu yazılmazdı. Biz ne idik, neye kaldık diye ağlıyorum.'
'Kanije müdafası gibi küçük hizmetlere de vezirlik verilmeye, padişah mektubu yazılmaya başlandı. Bizim gençliğimizde, böyle küçük hizmetlere vezirlik verilmez, padişah mektubu yazılmazdı. Biz ne idik, neye kaldık diye ağlıyorum.'
“Berhudar olasın, sana vezâret verdim ve seninle mahsur olan asker kullarım ki, mânen oğullarımdır, yüzleri ak ola. Makbûl-i hümâyunum olmuştur. Cümleyi Hak teâlâ hazretlerine ısmarladım.”
“Kanije Müdafaası gibi küçük hizmetlere de vezirlik verilmeye, pâdişâh mektubu yazılmaya başlandı. Bizim gençliğimizde, böyle küçük hizmetlere vezirlik verilmez, Pâdişâh mektubu yazılmazdı. Biz ne idik, neye kaldık diye ağlıyorum”