Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
23 Mayıs 2008       Mesaj #81
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"ANKA KUŞU" PAZARTESİ SABAHI MARS TOPRAĞINDA

phoenix

ANKARA
- Mars'ın kuzey kutbunda yaşam izini bulmaya giden Phoenix (Anka Kuşu) uzay aracının, Kızıl Gezegen'e TSİ 26 Mayıs Pazartesi sabahı 02.53'te inmesi öngörülüyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) uzay aracının Mars'a doğru kritik alçalma işlemi öncesinde nefesler tutulurken, 1976'daki Viking 2'den bu yana Mars'a ilk motorlu inişi yapacak Phoenix, Kızıl Gezegen'in kuzey kutbundaki Yeşil Vadi adı verilen geniş bir düzlüğe inecek.
İniş safhasının özellikle son 7 dakikası için büyük endişe taşıyan NASA uzmanları, Phoenix'in Mars'a inişinin son 14 dakikasında 26 kritik manevra için roketleri ateşleyeceklerini ve görevin tamamlanabilmesi için bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
NASA uzmanları, Mars'a iyice yaklaşan uzay aracının çok iyi durumda olduğunu, bununla birlikte "bunun bir kır gezintisi olmadığını" belirterek, Mars'a kazasız belasız uzay aracı indirmenin zorluğuna ve risklerine dikkati çekmişlerdi.
İniş yapacağı Mars'ın kuzey kutup bölgesinin bir zamanlar mikrobik yaşam için uygun koşullar sağlayıp sağlamadığını yerinde inceleyecek olan Phoenix, hedefine başarılı bir yumuşak iniş yaparsa, bu, 1976'da Viking 2 ve 1999'da Mars Polar Lander uzay araçlarının Kızıl Gezegen'e alçalışı sırasında parçalanmasından bu yana ilk motorlu iniş olacak.

A.A.