Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Edebiyat İncelemelerinde Başlıca Yöntemler

Modern edebiyat incelemelerinin temel belgesi, edebiyat metinlerinin kendisidir. Artık günümüz incelemecileri, edebiyat araştırmalarında öncelikli olarak metni dikkate alan bir yaklaşımı benimsemişlerdir. Böyle olmakla birlikte, edebiyat metninin yalnızca kendisiyle açıklanması her zaman mümkün olmaz. Edebiyat metnini edebiyat araştırmalarında tek kaynak olarak kullanmada büyük titizlik gösteren araştırmacıların çalışmalarında bile, zaman zaman bir noktanın açıklanabilmesi için başka kaynakların verilerinden yararlanıldığı görülür. Kaldı ki toplumsal yapı, düşünce hareketleri, bilimler ve sanatlardaki gelişmelerin dikkatten uzak tutulmaması, edebiyat incelemelerini zenginleştirip güçlendirir.
Öyleyse hareket noktas
ı edebiyat eseri olacak, onun doğru kavranması ve yorumlanmasını sağlayacak her türlü kaynak ve yöntemin yardımına başvurmaktan kaçınılmayacaktır. Gerçekte, hangi alanda olursa olsun, yöntem bir amaç değil araçtır. Edebiyat yöntemleri topluca dikkate alındıklarında, her birinin genellikle edebiyatın
temel ögelerine göre biçimlendikleri sonucuna var
ılır. Eserin kendisini, sanatçıyı ya da eserin doğduğu toplumsal şartları öne çıkarma eğilimleri, edebî bir inceleme yönteminin kuramsal temellerini oluşturmaktadır.