Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #67

ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Nisan 2006       Mesaj #67
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi Ersavcı, Avustralya'nın 4 büyük gazetesinde çıkan makalesinde, 'Çanakkale Savaşı'nın dersleri asla unutulmamalı' diye yazdı


never0eb

Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi N. Murat Ersavcı, Çanakkale Savaşı'nın 91. yıldönümü dolayısıyla Avustralya'nın toplam tirajları 2 milyon 260 bini bulan 4 büyük gazetesinde yayımlanan bir makale kaleme aldı. "Anzak Günü" öncesinde yayımlanan makalesinde Büyükelçi Ersavcı, dünyanın hiçbir zaman Gelibolu kara savaşından alınan dersi unutmaması gerektiğini vurguladı. Ersavcı, "Bir daha asla" başlıklı yazısında özetle şunları kaydetti:

"1915'te Türkler bir ölüm kalım savaşı verdi. 100 yılı aşkın bir süredir Batılı güçler Türkiye'nin parçalanmasını tartışıyordu. Bu nedenle, Gelibolu'da savaştığımız gibi savaştık. Fakat Gelibolu aynı zamanda, modern bir ulus olarak Türkiye'nin ileride hesaba katılması gereken bir güç olacağını gösteren bir deneyim oldu. Gelibolu'daki mücadele, Avustralya ve Yeni Zelanda'da olduğu gibi bizim de milli bilincimizin doğumuna tanıklık etti.

Türkler, çatışan tüm tarafları yıkıma sürükleyen böyle bir çatışmada yenilmedikleri için böbürlenmiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir yıkımın külleri arasında kuruldu. Geçmişin acılarını geride bırakmak istiyoruz. Bu bakış açısıyla Atatürk, Gelibolu'da düşen tüm askerleri bu vatanın evlatları olarak tanımladı. Bu bakış, yeni ve daha iyi bir dünya kurma isteğinin bir ifadesiydi. Atatürk'ün bu sözleri söylemesinin üzerinden çok zaman geçti ve bazı açılardan daha iyi bir dünya kurabildik ama bazı yönlerden de kuramadık. Gereksiz çatışmalar günümüzde hâlâ sürüyor. Bu yüzden Gelibolu'nun bize öğrettikleri asla unutulmamalı."

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ