Çocuğunuzu okul kapısında beklemeyin!
Eylül ayının o en tatlı telaşı başladı; okullar açıldı. Bu zorlu maratonla yeni tanışan öğrencilerin velilerine uzmanlardan bazı öneriler var...
Yaz tatili bitti, okullada ders zili çaldı. Okulla ilk defa tanışacak çocukların evlerinde ayrı bir telaş yaşanıyor. Minik öğrenciler yeni düzene alışmaya çalışırken, aileler de bu zorlu geçiş dönemini kolayca atlatabilmenin yollarını arıyor. Kimi çocuğu ne isterse alıyor, kimi okul kapısında kimi ise sınıfın kapısında çocuğunu bekliyor. Oysa uzmanlar, velilerin okula yeni başlayan çocuklarını birkaç gün okul önlerinde beklemesinin, çocuğun alışmasını zorlaştırdığını söylüyor.
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Nalan Kuru Turaşlı, okula yeni başlayan çocukların ailelerinin, çocuklarını çeşitli sebepler yüzünden okul önlerinde beklediğinin ya da teneffüslerde sürekli görüştüklerini söyledi.
Bazı ailelerin bu konuda daha duyarlı olup, hemen hemen hergün okula geldiğini bu durumun da bazen bir-iki hafta sürebildiğini ifade eden Turaşlı, iyi niyetle, koruma içgüdüsüyle yapılan bu davranışın, çocuğun okula başlama ve alışma sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Bu durumun, daha çok okul öncesi eğitim almamış çocukların ebeveynlerinde görüldüğünü dile getiren Turaşlı, şunları kaydetti:
"Veliler okula yeni başlayan çocuklarını okul önlerinde günlerce beklemesin. En fazla 3 gün gitmeleri yeterli. Bekleme süresi arttıkça çocuğun okula alışma süresi de artar. Ayrı bir sosyal çevreye giren çocuk bocalasa da bu normaldir. Çocuğun ailesinin uzun süre okulda beklemesi, teneffüslerde sürekli onunla ilgilenmesi, çocuğa 'istediği an okuldan çıkabileceği, istediği an ailesinin onu okuldan alabileceği' hissini kazandırır."