Arama

Psikodrama Nedir? - Tek Mesaj #2

RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
10 Haziran 2008       Mesaj #2
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Psikodrama, Moreno tarafından geliştirilmiş bir psikoterapi tekniğidir. Moreno, parkta, sokakta ve günlük yaşamın çeşitli alanlarında kişilerin bazı oyunlar çerçevesinde (örneğin çocukların evcilik oyunu) formel yaşantılarını kendiliğinden dramatik bir biçimde oynayarak, bir bakıma rahatladıklarını gözlemiş ve kendiliğinden oynanan oyunun tedavi edici etkisini bir psikoterapi tekniğine taşımıştır.

Bu teknik, benzeri psikolojik şikayetleri ya da rahatsızlıkları olan kişilerin, belirli bir konuda, doğaçlama olarak yaşantılarının bir epizodunu bir oyun halinde sahnelemeleri esasına dayanmaktadır.
Tiyatroyu psikolojik tedavide kullanılan bir bilim türü.

Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir grup psikoterapi yönteminden oluşur. Spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel alır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontan bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışır.
Psiko-drama, hem terapi hem de kişisel gelişim programıdır.

Psiko-drama oturumu herkes için farklı olabilir. Yürek ve akıl bütünlüğü, geçmiş, gelecek ve şimdi birlikteliğinin yaşandığı grup ortamları bunların biridir.

*Aile ve kariyer gelişiminde psiko-sosyal sorunların çözümünde,
*Geçmişten gelen ve bugünün yaşanmasına engel olan yarım kalmış işleri
tamamlamaya,
*Geleceğin provasının yapılabilmesine,
*Rüyalarımızın, bizim için gerçek anlamını keşfetmeye,
*Empati becerisi geliştirmeye,
*Yaşantınızdaki spontanitenizi, yaratıcılığınızı artırmaya,
yönelik, eyleme dayalı, kendinizi tanıma ve geliştirme yolunda atılan bir adım.

Yarınlara daha iyi ve güzel izler bırakabilmek adına