Arama

Dünya Gözünde Atatürk - Tek Mesaj #8

buioaquila - avatarı
buioaquila
Ziyaretçi
29 Nisan 2006       Mesaj #8
buioaquila - avatarı
Ziyaretçi
DÜNYANIN EN BÜYÜK DEVLET ADAMI
Kuzey komşularımızdan birinin devlet başkanına ABD Başkanı Rooswelt , “ Avrupanın en büyük devlet adamı kimdir “ diye sorunca, muhatabı şunları söyler:
“Avrupa’da en büyükdevlet adamı kimdir, bilmiyorum.Fakat, bugün dünyanın en büyük devlet adamı, boğazların gerisinde oturan zattır.”
Atatürk öldükten sonra onun için önemli kişiler tarafından övgü dolu on binlerce demeç verildi. Yalnızca, İllustration’da çıkan şu tümceyi anımsayalım:
“...Tarih, çok büyükler gördü. İskenderleri, Napolyonları, Büyük Pedroları, Waşingtonları... Fakat, 20.yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk kırdı...”
15 Kasım 1938 Günü Atatürk,ün katafalkı önünden geçen birisi vardı. Atatürk’ten esinlenerek ülkesinde yenilikler yapmaya kalkınca 1928 yılında kırallıktan indirilerek sürgüne gönderilmiş Amanullah Han.
Roma’dan başka bir adla uçağa binerek İstanbul’a gelmiş,
“Onunla vedalaşmaya ve ağlamaya geldim.” Demişti...(H.F.Es )
Ve Ankara’daki törende bir general... Çanakkale’de M.Kemal’e karşı çarpışmış ve orada bir ayağını yitirmiş İngiliz mareşal Birdwood, Ankara Halkevinin balkonunda, ayağının altına toprak koydurarak elindeki mareşallik asasını kaldırıp selam duruyordu. Bu görüntü de, eski bir düşman tarafından ona duyduğu saygının ilginç bir resmiydi...


nemulutukumdiyene20uj