Sinop'ta 'nükleere hayır' mitingi
SİNOP İnceburun’a kurulması planlanan Nükleer Santral, binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Çeşitli pankart ve dövizlerin asıldığı Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan nükleer karşıtı binlerce kişi, ‘Sinop Çernobil olmayacak’ diye bağırdı. Denize açılan 30 teknede ise protesto sirenleri çalındı. Yapılan konuşmalarda da Nükleer Santrallerin zararları anlatıldı. Ayrıca yerel tiyatrocular meydanda, ‘Nükleer’le evleniyoruz’ adlı oyun sergiledi.
Türkiye’nin ilk Nükleer Santralinin yapılacağı Sinop'ta protesto gösterisi yapıldı. 53 sivil toplum kuruluşu ve meslek odasının oluşturduğu ‘Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’ tarafından düzenlenen mitinge, yurdun çeşitli illerinden gelenlerle birlikte 15 bin kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinde otobüslerle gelen ve aralarında geniş kitleleri temsil eden çeşitli konfederasyon temsilcilerinin de bulunduğu nükleer karşıtları, pankart ve dövizlerle donatılan Uğur Mumcu Meydanı’na slogan atarak yürüdü. 7’den 70’e her kesimden kişinin bulunduğu meydanda yazılı olan, ‘Nükleer Santral’e Hayır’, ‘Termal onlarınsa, Sinop bizimdir’, ‘Nükleer onların olsun Sinop Bizim’, ‘Nükleer bölge değil, yaşanır bölge istiyoruz’, ‘Ölümü istemiyoruz’, ‘Kanserli nesiller istemiyoruz’, ‘Ferman onlarınsa Sinop bizimdir’, ‘Anneler babalar, çocuklarınızın geleceğini karartmayın’, ‘Nükleere inat yaşasın hayat’, ‘Hiroşimayı, Çernobil’i, Kazım Koyuncu’yu unutmadık’ sloganları atıldı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler ayrıca meydanda teneke kutulara tokmakla vurdu, düdükler çaldı. Ayrıca mitinge mızrak ve kalkan kuşanan ‘Don Kişot’ lakaplı Osman Akkuş da katıldı. Miting sırasında da sık sık ‘Nükleer santral istemiyoruz’ sloganları atıldı.
ŞENLİK HAVASINDA GEÇTİ
Yerel müzik grupların türküleriyle şenlik havasına dönüşen mitingin açılış konuşmasını yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platformu yürütme kurulu üyesi ve aynı zamanda Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, hükümet yetkililerine selenEREK, “Hayatı siz kurmadınız. Hiçbir nükleer güç yaşam hakkımızı elimizden alamayacaktır. Çernobil’i yaşadık, başka Çernobil istemiyoruz'' diyerek büyük alkış topladı.
YAŞAR TOPÇU'YA PROTESTO
Çeşitli konfederasyon temsilcilerinin konuşmalarından sonra söz alan eski Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu ise miting alanında bulunan bir grup tarafından protesto edildi. Topçu’nun konuşması sırasında protestocu grup sürekli siren çaldı. Bunun üzerine sinirlenen Topcu, ‘Tamam, biraz dinleyin’ diyerek, “Sinop’a Üniversite istiyoruz, Nükleer Sanral değil'' dedi ve kürsüden indi.. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da, Nükleer Santral’ı Sinop’a kurdurtmayacaklarını ve bunun için TBMM'de var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.
DENİZDE DE PROTESTO
Konuşmaların ardından saat 13.00’de Sinoplu balıkçılar 30 tekne ile denize açıldı. Çeşitli nükleer karşıtı dövizler taşıyan tekneler, Liman kıyısında tur attı ve çevrede bulunanlar tarafından alkışlandı. Protesto sirenleri çalan teknelerde, ‘Radyasyonlu balıklara hayır’ yazılı dövizler dikkat çekti. Mitingde yerel Sanat Tiyatrosu grubu da, ‘Nükleerle evleniyoruz’ adlı oyun sergiledi.
Son bölümünde Moğollar grubu üyeleri Cahit Berkay, Engin Yörükoğlu, Taner Öngür ve Serhat Ersöz’ün, ‘Birşey yapmalı’, ‘Ölüler altın takar mı’ parçalarını da seslendirdiği miting olaysız sona erdi.