Arama

Ekmek Hakkında Her şey - Tek Mesaj #6

Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
18 Haziran 2008       Mesaj #6
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Ekmeği Mayalama Çeşitleri

Fırınlardan satın aldığımız ekmeklerin hepsinin ekşi maya /SOURDOUGH ile hazırlandığını düşünürdüm . Fakat aslında bu lezzetli ekmekleri yapmak gerçekten çokda zor değil ve isteyen herkes evinde mis kokan bu harika lezzetli ekmekleri yapabilir. Mutlaka çok uzun süre ve emek harcanarak hazırlanan ekşi maya yöntemini kullanmanıza da gerek yok. Değişik bir çok ön mayalama yöntemi var. Bazı yöntemler çok daha kısa ve az emek istiyor ama hepsinin ortak özelliği mutlaka mayanın min. bir gün önceden hazırlanması.

Sünger /SPONGE : En kolay ön mayadır (starter) . Su + un + çok az maya ile karıştırılarak 8-16 saat bekletilerek hazırlanır.

Puliş / POOLISH : Su+Un+maya ile hazırlanan fransız sünger ön mayısına verilen isimdir. Sünger gibi bir gece önceden hazırlanılarak kullanılır.

Italyan BİGA : Su + un + çok az maya ile karıştırılarak enaz 24 saat bekletilerek hazırlanır.

Eski hamur / PATE FERMANTE : Önceden hazırlanmış olan ekmek hamurundan bir parça alınarak buzdolabında saklanır ve yeni ekmek hamurunda kullanılır.

Fransız Laveyn / LEVAIN : Chef den alınan bir parça maya ile su+un katılarak hazırlanır.

chef : Maya kullanılmayan sadece su ve un ile hazırlanan doğal ön mayadır. Ciddi zaman ve emek isteyen bir yöntemdir.

Ekşi Maya /SOURDOUGH: En fazla emek isteyen diğer starterdır. Su + un + çok az maya ile karıştırılarak en az 3-5 gün süre hergün beslenerek hazırlanır.