Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Haziran 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıcak, nemli ve karanlık yerlerden hoşlanan bu böceklere gerçekten de hamamlarda, banyolarda, lavaboların ve su borularının çevresinde çok sık rastlanır. Aslında 3.500'ü aşkın hamamböceği türünden pek azı bu koşullarda yaşamaya uyarlanmış­tır. Geri kalanları tropik ve ılıman bölgelerde­ki açıklık yerlerde, çok güneş almayan nemli ormanların dibindeki bitki örtüsünde yaşar. Ama insanların bulunduğu yerlere kadar so­kularak döşeme altları, kalorifer daireleri, gemilerin kazan daireleri, bodrum, fırın gibi sıcak ve kapalı yerlerde barınan bazı türleri evlerimizin, özellikle mutfakların istenmeyen konukları olarak çok can sıkıcı hayvanlardır. Genellikle pis bir koku yayan bu böcekler her çeşit bitkisel ve hayvansal besini, hatta elbise­leri ve kitapları bile yerler. Ama en çok nişastalı ve tatlı yiyecekleri sevdikleri için özellikle mutfaklara dadanır ve yiyeceklerimizin üzerin­de dolaşarak büyük bir sorun yaratırlar.
ht 024
Hamamböceklerinin gövdesi oval ve çok yassı, kabukları da cilalanmış gibi kaygan ve pürüzsüzdür. Bu yüzden en daracık yarıklar­dan bile kolayca geçebilen bu böcekler gün­düzleri genellikle dolap aralarına, duvarlarda­ki süpürgeliklerin arkasına ya da herhangi bir yere saklanır ve daha çok geceleri ortaya çıkarlar. Kolayca eğilip bükülen ve her yana ulaşan uzun duyargalarının yardımıyla yiye­ceklerin yerini bulan hamamböceklerinin çe­neleri aşağı yukarı değil sağa sola doğru hareket eder. Kanatlı olan türlerde üst kanat­lar sertleşmiştir ve yelpaze gibi kıvrılarak katlanan kalın alt kanatları örter. Dişiler su geçirmez bir kesenin içinde çok sayıda yumur­ta bırakır. Çok hızlı üreyen bu böceklerden kurtulmak için, bulunabilecekleri her yere borik asit ya da sodyum flüorür gibi toz halin­deki böcek ilaçları serpmek gerekir.
Peygamberdevelerini de kapsayan Dictyop-tera takımı içinde Blattaria adıyla ayrı bir alttakım oluşturan hamamböceklerinin evler­de en yaygın olan, en küçük türlerden biri açık kahverengi ya da kızılımsı sarı renkteki Alman hamamböceğidir (Blattella germanica). Daha çok kalorifer böceği ve kakalak gibi adlarla anılan bu tür gemilerle bütün dünyaya yayılmıştır. Gene önemli bir ev zararlısı olan doğu hamamböceği (Blatta orientalis) biraz daha irice, parlak siyah ya da koyu kahveren­gi bir böcektir. Rengi ve görünümü nedeniyle çoğu kez, bir kınkanatlı olan karafatma ile ka­rıştırılır. Anayurdu Amerika'nın tropik bölgeleri olan kızıl kahve renkli Amerikan hamamböceği (Periplaneta americana) en iri ve kanatlı türlerden biridir.



MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....