Arama


sahillerindostu - avatarı
sahillerindostu
Ziyaretçi
24 Haziran 2008       Mesaj #3
sahillerindostu - avatarı
Ziyaretçi

İzmir’in Sularında Arsenik Çıktı


Bunaltıcı sıcakta kavrulan İzmir’de bazı kuyular, arsenik nedeniyle devre dışı kaldı.

Karşıyaka ve Bornova’ya verilen sudaki arsenik sınır değerin üzerinde.?Kocaoğlu: İçin veya içmeyin diyemem

İZMİR - Ankara ve İzmir büyükşehir belediyeleri arasındaki ‘arsenikli su’ kavgasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ‘haklı’ çıktı.

Büyükşehir Belediyesi İzmir’in sularında son altı yılın arsenik değerlerini açıkladı. Tahtalı ve Balçova barajlarında arseniğe rastlanmazken Menemen, Sarıkız, Göksu ve Halkapınar kuyularında AB standartlarının çok üzerinde arsenik bulundu. AB standardında sınır değer litrede 10 mikrogram. Göksu kuyusunda 2007’de litrede 45 mikrogram olan değer bu yıl litrede 59 mikrograma ulaştı. Sarıkız’da 32 mikrogram oldu. Halkapınar’da 2007’de 18 olan değerin bu yıl 13’e inse de AB standardının üzerinde kaldı. Menemen kuyularıysa tam sınır değerde (litrede 10 mikrogram). Menemen’deki bazı kuyular dün kapatıldı. Pınarbaşı kaynakları temiz çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaşıyaka ve Bornova ilçelerine verilen suyun standart değer olan litrede 10 mikrogramın üzerinde, 10-20 mikrogram olduğunu belirterek, “Suyu içmelerini veya içmemelerini tavsiye edemem.?Kendileri karar vermeli” dedi. Kocaoğlu, son haftalardaki su kesintilerinin de arsenik oranı yüksek su kuyularına karşı önlemlerden kaynaklandığını söyledi.

İZSU yetkilileri, litrede 10 mikrogramın AB’yle uyum kapsamında, 2007’de benimsendiğini, bundan önce sınır değerin 50 olduğunu da vurguladı.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil Gezer, “Kanserojen etkisi olduğu için arsenikle ilgili sınır değerler bir yıl önce düşürüldü. Bu nedenle, eskisiden daha çok dikkatli olunmalı” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise özetle şöyle denildi: “Son altı yıllık analizlerden görüleceği üzere, 2006 sonuna kadar İzmir’in su kaynaklarında arsenik yoğunluğu açısından en ufak sorun yoktur. 2007 yılından itibaren tüm değerler normal sınırlar içinde görülürken, yalnızca arsenik değerlerinde bir artış gözlenmeye başlanmıştır. DSİ’nin tahsis ettiği yeraltı kuyularında küresel ısınmayla ortaya çıkan bu gelişme karşısında, önlem olarak Dokuz Eylül Üniversitesi ile protokol yapılmış, Göksu kuyuları devreden çıkarılmış, arıtma sistemiyle çalışmaları hızlandırılmıştır.”

Açıklamada Gökçek’e de eleştiri vardı: “Ülkemizde küresel ısınmayla birlikte yer altı suyu kullanan tüm il, ilçe ve köylerimiz aynı sıkıntıyla karşı karşıyadır. Sayın Gökçek’in yaptığı konuyu başka mecralara taşıma çabalarıdır. Azalan yağışlara bağlı olarak yer altı sularında artan arsenik değerlerinden siyasi fayda umulması yakışıksız bir davranıştır.” (dha)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2019 02:33