Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
3 Mayıs 2006       Mesaj #114
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
AIDS
1q HIV enfeksiyonu, HIV adı verilen bir virüsün yol açtığı ve özellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. AİDS de, yaklaşık 5 - 10 yıl devam eden HIV enfeksiyonunun son evrelerine verilen isimdir. AİDS; Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (Acquired Immune Deficiency Syndrome)’nun, HIV; ise İnsan Bağışıklık Yetersizliği Virüsü (Human Immunodeficiency Virus)’nün başharflerinden oluşur. Virüs, bağışıklık sistemimizin organizatörü olarak görev gören CD4 adındaki T lenfositlerini infekte edip, yıllar içerisinde sayılarını azaltarak bağışıklık sisteminin işlev görmesini engelleyerek etkisini gösterir. CD4 sayısı 200’ün altına düştüğü zaman HIV enfeksiyonu AİDS adını alır. Bütün bunların sonucu; ortaya fırsatçı enfeksiyonların çıkması ve malin hastalıklara bağlı ölümün gerçekleşmesidir.
Eldeki mevcut tedavi yöntemleriyle AİDS’in tam olarak tedavi edilmesi bugün için mümkün değildir. Virüse etkili ve fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyucu tedavilerin uygulanması, hastaların yaşam sürelerini önemli ölçüde uzatır.

Yaklaşık 40 milyon kişinin HIV ile infekte olduğu ve her gün yaklaşık 16.000 kişiye virüs bulaştığı tahmin edilir.
2000 yılı sonunda resmi kayıtlara geçmiş HIV’le infekte kişi sayısı yaklaşık 1000’dir. Fakat HIV’le infekte kişi sayısının 20.000 - 30.000 arasında olduğu tahmin ediliyor.

AIDS Kronolojisi
Haziran 1981: Amerikan Halk Sağlığı Merkezi, çok ender rastlanan bir pnömoni ile ilgili ilk resmi raporu verdi.

Temmuz 1982: Özellikle homoseksüeller, uyuşturucu kullanıcıları ve hemofili hastaları arasında daha fazla yaygın olan ve bağışıklık sistemine nedeni belli olmayan bir hastalık olarak yerleşen duruma, Amerikan Sağlık Örgütleri AIDS adını verdi.

Ocak 1983: Heteroseksüellerin de AIDS riski taşıdıkları, partnerleri AIDS olan iki kadının da hastalanmasıyla ortaya çıktı.

Mart 1983: Gayler, uyuşturucu bağımlılırı ve diğer AIDS risk grubundan kabul edilenlerin kan vermeleri yasaklandı.

Mayıs 1983: Paris Pastör Enstitüsü'nden Luc Montagnier ve takımı ilk kez AIDS'e bir virüsün neden olabildiğini buldular.

Nisan 1984: Maryland Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Dr. Robert Gallo, AIDS virüsünü izole ettiklerini bildirdi.

Mart 1985: Kanda virüs bulunup bulunmadığını anlayan ilk test oluşturuldu.

Nisan 1985: İlk Uluslararası AIDS Kongresi Atlanta'da gerçekleştirildi.

Haziran 1985: Gazeteler, ünlü aktör Rock Hudson'ın AIDS olduğunu yayınladılar.

Mart 1987: İlk AIDS ilacı AZT yapıldı.
Haziran 1987: Amerika HIV pozitif olanların sınırdışı edilmesine ve HIV pozitiflerin ülkeye girmelerini yasakladı.

Ekim 1987: Amerikalı araştırmacılar ilk AIDS aşısıyla ilgili çalışmalara başladı.

Ekim 1987: And the Band Played On isimli ilk AIDS filmi gösterime girdi. Pek çok ünlü sanatçının para almadan oynadıkları bu film, AIDS gerçeğinin ilk kez bu kadar açık ortaya konulduğu yerdi.

Haziran 1989: AIDS hastalarının başlıca ölüm nedenlerinden biri olan pnömoniaya karşı, Amerikan Sağlık Örgütü ilk ilacı oluşturdu.

Nisan 1990: 18 yaşındaki hemofili hastası Ryan White, 5 yıl önce kendisine verilen kandan aldığı HIV virüsü sonucunda AIDS olarak öldü. Ve AIDS'in simgesi oldu.

Haziran 1991: Yapılan araştırmalar sonucunda 1 milyondan fazla amerikalının HIV taşıdığı ve kuzey yarım kürede yaklaşık 500 bin kişinin AIDS yüzünden öldüğü açıklandı.

Ekim 1991: Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık 10 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını açıkladı.

Kasım 1991: NBA'in ünlü basketbol oyuncusu Magic Johnson, HIV pozitif olduğunu açıkladı. Oscar sahibi yönetmen Tom Jones 63 yaşında AIDS'ten öldü.

Nisan 1992: Tenis oyuncusu Arthur Ashe, AIDS olduğunu ve virüsü bir kalp ameliyatı sırasında aldığını açıkladı.

Temmuz 1992: AIDS'lilerin uyuşturucuya yönelmesi ve bunların tedavisiyle ilgili ilk bildiriler yayınlandı.

Ocak 1993: Ünlü balet Rudolf Nureyev 54 yaşında AIDS'ten öldü.

Nisan 1993: AZT ile yapılan AIDS tedavisinin başarılı olmadığı, Avrupalı ve Amerikalı araştırmcılar tarafından ortaya kondu.

Nisan 1994: Dünya Artistik Buz Pateni şampiyonu John Currey, 44 yaşında AIDS'ten öldü.

Aralık 1994: 1981 yılında bir kan nakliyle HIV alan Elizabeth Glaser, AIDS'ten öldü. Elizabeth Glaser’in kızı 1988 yılında AIDS'ten ölmüştü. Oğlunda da HIV pozitifti.

Şubat 1995: Diver Greg, 4 olimpiyat altın madalya sahibi olan yüzücü, bir televizyon prgramı sırasında AIDS olduğunu açıkladı.

Temmuz 1996: Araştırmacılar bir herpes virüsünü tanımladılar. Bu virüs gay kanseri olarak da adlandırılan Kaposi Sarkoması'na neden oluyor.
Aralık 1996: Dünya AIDS gününde, Birleşmiş Milletler AIDS programı 6.4 milyon kişinin AIDS'ten öldüğünü ve 22.6 milyon kişinin de HIV pozitif taşıdığını açıkladı.