Arama


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
3 Temmuz 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Kıbrıs'ta Mülk Satın Almak

Arazi veya mülk satın alınırken değişik tiplerde ve mülklere sahip tapular vardır Ayrıca yabancı ülke vatandaşlarının kişi başına düşen hakları ise 1 dönüm ile sınırlıdır. Bu hakkı ise avukat aracılığıyla yapılacak işlemlerden sonra almak mümkündür. Takip edilecek bazı prosedürler şöyle sıralanabilir; Koçanın geçerliliği ve yasallığı avukat tarafından kontrol edilir. Satış kontratları çıkarılır. Mülkün %10 luk kısmı Avukata teslim edilir ve müşteri Kıbrıs dışında iken avukat işlemleri takip eder. Bundan sonraki işlem eğer mülk yerli birisine ait ise Bakanlar Kuruluna başvuru yapılır. Bu süre 6 ay kadar süre alabilir. Arazi kayıt bürosu, mülke %6'lık bir damga pulu belirler. Teslim zamanı bu ücret avukat aracılığı ile Araziyi Kayıt için daireye verilir. Satın alan şahısın adına tapu işlemleri başlar bu süre zarfında da Kıbrıs'ta kalmanıza gerek yoktur. Yasal işlemlerin tümü İngiliz ve Türk hukuk yasasını temel alır.

İnsaat ve Plan

Arazi satın almak veya ev yada villa inşa etmek isteyenler için uyması gereken bazı kurallar vardır.
1. Kent sınırları dışında, arazinin %20sine kadar inşaat yapılabilir, iki kattan yüksek bina inşa edilemez.
2. Değişik alternatiflerde çok sayıda dizayn ve plan yapabilecek mimar ve mühendisler bulmak mümkün.
3. Kıbrıs'ta arazi ölçüm birimi Dönüm'dür. Bir dönüm 1,338m² dir.

İzinler

Kıbrıs'a çalışmak veya yerleşmek için gelmek isteyen yabancıların yapması gereken bazı işlemler ve alması gereken izinler vardır. İlk olarak ülkeye geçerli bir pasaport ile girilmesi ve göç bürosundan geçiçi ziyaret belgesi alınması gerekir. Bu da bazı formlar doldurulmasını gerektiriyor. Bunun yanında gerekli bazı medikal testler de gerekiyor. Adaylar Kıbrıs'ta 5 yıldan fazla kalmamışsa tam sürekli oturma izni alamaz. Mülk alımı için birisinin oturma izni almasına gerek yoktur. Kıbrıs'ta yeni bir iş kurmak, Kıyı ve İç bölgelerde birçok arazi ve Mülkü olan bir organizasyonla ortak bir proe çalışması yaparak uzun süreli çalışma izni alınabilir. Turizm, Otelcilik, Villa ve Apartman Projeleriyle ilgilenenler gerekli işlemler için bir avukata veya bir Emlak Acentesine başvurabilirler.

Tapular

Kıbrıs'taki tapuların bazı çeşitliliği vardır. 1ncisi İngiliz vatandaşı veya 1974 öncesi sahipli tapulardır, bu tapular uluslararası tanınan tapulardır. 2ncisi 1974 öncesi Kıbrıs'lı Türk'e sahip tapulardır ve %100 güvendedir ancak Bakanlar Kuruluna başvurulup onay alınmadan mülk kaydı işlemleri yapılmamalıdır, bu işlem zaman alabilir. 3ncüsü KKTC Kesin tasarruf tapusu bu mülk 1974 öncesi Kıbrıs'lı Rum'a ait mülktür. Kıbrıs'lı Türk mülteci güneyde bıraktığı mal ve mülklerinin karşılığında hükümet tarafından terkedilmiş mülklere değer biçilerek aldığı tapulardır. Bu tür mülklere EŞDEĞER de denmektedir. Kıbrıslı Türk mülteci Kıbrıs'lı Rum'a bıraktığı ev yada araziyi kendi kaybettiği evin bedeli olarak alabilirdi. Kuzey ve Güney arasında bir anlaşma vardı. Bu sayede mülteci durumundaki kişiler tapu alabilirdi aski takdirde mülteci yeni tapunun ödenmesi için baskı altına alınabilirdi. Şöyleki adanın gündemde oluşuna rağmen yavaş yavaş bir çözüme gidiliyor. Bir anlaşma yada anavatan ile müsadere halinde KKTC tapuları daha kolay tanınacaktır. 4üncüsü ve bir diğeri ise yapılmaması gereken bir işlem, 1974 öncesi Rum'a ait boş araziler hava parasına satılabiliyor. Kesinlikle ilgili makamın onayı olmadan böyle bir işlem yapılmamalıdır. Bir diğeri ve sonuncusu ise Hükümet Arazisinin kira kontratı metodu ile 49 yıllığına yatırımcıların kendi imkanları dahilinde yenileyip masraf yaparak kiralayabileceği terkedilmiş binalardır

Alintidir..
Kibrisca