Arama

Panik Atak Nedir? - Tek Mesaj #2

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
3 Mayıs 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Panik bozukluğu nedir?


Panik bozukluğu gerçek bir hastalıktır, ilaçlar ya da terapiler ile tedavi edilebilir. Panik bozukluğunuz varsa panik atak adı verilen ani korku nöbetleri geçirirsiniz.
Panik bozukluğu gerçek bir hastalıktır, ilaçlar ya da terapiler ile tedavi edilebilir. Panik bozukluğunuz varsa panik atak adı verilen ani korku nöbetleri geçirirsiniz.
Panik ataklar son derece korkutucu olabilir. Birden ortada hiçbir sebep yokken gelir, rasgele gibi gözükür ve insanın sanki ölmek ya da delirmek üzereymiş gibi güçsüz ve kontrolsüz hissetmesine neden olur…
Ad:  1.jpg
Gösterim: 1564
Boyut:  8.3 KB

Belirtiler neden ortaya çıkıyor?
Panik atak vücudun korku, stres veya heyecana verdiği normal tepkinin aşırı bir halidir. Potansiyel olarak tehdit oluşturan bir durumla karşılaşıldığında vücut, `savaş veya
kaç` refleksi için fazla miktarda adrenalin üreterek, otomatik olarak kendini tehlikeye karşı hazırlar.

Adrenalinin vücudumuz üzerindeki etkileri şunlardır:
  • Kaslar gerilir.
  • Kasların şekeri enerjiye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu fazla oksijeni almak için daha hızlı nefes alınır.
  • Kanı gerekli yerlere taşıyabilmek için kalp daha hızlı atar.
  • Kan ihtiyaç olmayan bölgelerden uzaklaştırılarak kaslara yönlendirilir, bu yüzden birden renginiz solar.
  • Sindirim yavaşlar ve tükürük bezleri kurur, bu da ağzın kurumasına yol açar.
  • Duyularınız daha canlı olur; en küçük bir ses veya dokunuş bir tepki yaratır.
  • Terleme artar.
Atak sırasında dünyanın sonunun geldiğinden korkabilirsiniz, ya da öleceğinizi veya delirmekte olduğunuzu düşünebilirsiniz. Atak sırasında ne kadar kötü hissediyor olsanız da hatırlamanız gereken en önemli şey korktuğunuz şeylerin gerçekleşmeyeceğidir.

Panik ataklar ne kadar sürer?
Panik atakların çoğu beş ila 20 dakika sürer. Bir veya iki panik atak geçirip bir daha asla
geçirmeyebilirsiniz. Veya ayda bir ya da haftada birkaç atak geçirebilirsiniz. Panik atak sorununa sahip olmanın en zor yanlarından biri bunların kesinlikle önceden kestirilemez, bu yüzden de kontrol edilemez olmalarıdır.

Agorafobi nedir?
Belirli yerleri ve durumları atak geçirmekle ilişkilendirmeye başlayabilirsiniz. Bir diğer atağı önlemek amacıyla daha önceki atakların meydana geldiği yerlerde bulunmaktan kaçınabilirsiniz.
Ama bu günlük hayatınıza gittikçe daha fazla kısıtlama getirmeye başlar ve atak geçirmeniz halinde yardım alamayacağınızı düşünerek evde yalnız kalmaktan, hemen kaçılamayacak sinema, asansör gibi kapalı yerlere girmekten, tek başınıza sokağa çıkmaktan kaçınır hale gelebilirsiniz.

Ataklara sebep olan nedir?
İçiçe geçmiş birçok fiziksel ve psikolojik faktör bulunmaktadır. Uçağa binmek ya da dişçiye gitmek gibi sadece belirli bir duruma tepki olarak panik deneyimleyebilirsiniz. Yaşamdaki büyük değişiklikler ve olaylar panik atağı tetikleyebilirler.
Eğer sürekli endişelenen bir yapınız varsa panik atak geçirme olasılığınız diğer kişilere göre daha fazladır. Zayıf beslenme alışkanlıkları, aşırı sık nefes alıp verme, kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular gibi fiziksel faktörler de panik atağı tetikleyebilir.

Atak anında ne yapmalı?

Panik atağın hoş olmayan bir durumdur ama yaşamınızı tehdit eden bir sorun ya da dünyanın sonu olmadığını kabullenin. Paniği kabullenerek onun sizi korkutma gücünü azaltırsınız.
Panik atak geçiriyorsanız yaklaşık on dakika boyunca ellerinizi burnunuz ve ağzınız üzerinde bir kap şeklinde çukurlaştırmayı deneyin veya bir kâğıt torba tutarak onun içine nefes alıp verin. Bu hareket kan akışındaki karbondioksit seviyesini arttıracak ve belirtileri ortadan kaldıracaktır.

Tedavisi mümkün müdür?
Panik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına başvurarak yardım alabilirsiniz. İlaç tedavileri panik bozukluğu tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Nörobiyo geribildirim uygulaması bedensel tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder.
Düşüncelerimizin duygularımız ve davranışlarımız üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Ataklara sebep olan görünüşte otomatik düşüncelerin ve yanlış yorumların farkında olmayabilirsiniz. Psikoterapiler duygu düşünce davranış ve belirti ilişkisini anlamanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
PANİK ATAK
aşırı ve normalin dışına taşmış korku hali. Aniden başlayan otonom (Sempatik-Parasempatik) sinir sistemi aktivitesiyle birlikte baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sararma, terleme, kusma, idrar yapma ve dışkılama arzusu söz konusudur. Ani başlayan nöbetin süresi genellikle sınırlı olmakla birlikte, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Bu süre içinde kontrollü zihni faaliyet imkansızdır ve panik olan gayesizce dolaşır durur. Şahsiyetini kaybetmiş gibidir ve gerçekleri değerlendirme kabiliyeti kalmamıştır. Nöbet, panik olanı takatsiz bırakır.
Tedavide, çabuk etkili bir müsekkini damardan vererek, nöbet kolaylıkla sonlandırılabilir. Başka tedavilerin başlatılmasından önce durumun sebebi araştırılmalı ve tedaviye ona göre yön verilmelidir
Panik atak, bir çok psikiyatrik bozuklukta ve bazı fiziksel hastalıklarda görülen; aniden beklenmedik bir anda, yoğun kaygı ve korku karışımı bir nöbet.
Panik atak nöbetleri, hiç beklenmedik bir anda, aniden ve görünürde bir neden olmaksızın ortaya çıkabileceği gibi, belirli durumlar ve ortamlarla da kendini gösterebilir. En sık Agorafobili panik ataklardır. Kişi, kalabalık bir ortamda, kendini aşırı derecede huzursuz, giderek panik halinde hisseder. Onu, çevresindeki insanların önünde küçük düşürecek bir davranışta elinde olmadan bulunacağı, ya da saldırıya uğrayacağı duygusuna kapılır. Derhal o ortamdan uzaklaşması gerekmektedir ama bunu yapmasına da olanak yoktur. Kendisini, belirsiz ama gerçek, kaçınamayacağı bir tehlike karşısında hisseder.
Gerek belirli durumlar ve ortamlarda ortaya çıksın, gerekse de görünürde bir neden olmaksızın ortaya çıksın, panik ataklara eşlik eden bazı bedensel ve duygusal belirtiler gözlenir. Aşağıda verilen bu belirtilerden en az dördünün yaşanıyor olması durumunda panik ataktan söz edilebilir.
  • Nefes alamama duygusu, boğulmak üzere olduğu duygusu
  • Bir anlık tıkanma, soluğunun kesilmesi duygusu
  • Göğüs kafesinde batma, sızı, ağrı ya da belirsiz bir rahatsızlık, sıkıntı hissi
  • Nabızda artış hissedilmesi, çarpıntı hissi. Kişi, kalbinin atışını duyuyormuş gibi hissetmektedir
  • Ani gelen bir baş dönmesinin eşlik ettiği dengeyi kaybetme, düşeceğini hissetme duygusu. Dizlerin titremesi
  • Çıldıracağı, delireceği, bir şekilde kontrolünü yitireceği duygusuna kapılma
  • Vücut ısısında ani bir değişme hissetme. Ateş basması ya da ürperme
  • Dış ortam ısısının etkisinde olmayan, kontrol edilemeyen aşırı titremeler
  • Birden bire ter boşanması, soğuk soğuk terleme
  • Karın bölgesine bir darbe yemiş gibi hissetme. Karın bölgesinde bir doluluk duygusu. Bulantı, kasılma
  • İçinde bulunulan çevrenin gerçekliğinden kopma duygusu. Orada değilmiş de, bir film izliyormuş gibi hissetme
  • El, kol, bacak ve yüzde hissizleşme, karıncalanma, uyuşma hissi
Kişinin yaşadığı panik öylesine acı vericidir ki hasta, bu olayları yaşamaktan kaçınmak uğruna giderek kendini güvende hissettiği dar bir ortama çoğu kez eve kapanma zorunda kalır, sosyal ilgi azalır.
Panik atak sırasında oluşan tüm belirtler sanaldır. Beynin gelen uyarıları yanlış yorumlaması sonucu panik başlar.
Kas ağrılarının nedeni ise stres hormonu ile kasılan kaslara krampların girmesi ve istemsiz kasılmalardır.
Son düzenleyen Safi; 19 Haziran 2016 04:01