Arama

Sivas - Tek Mesaj #10

GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
7 Temmuz 2008       Mesaj #10
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Genel Bilgiler

Konumu

Sivas-Ankara karayolu üzerinde bulunan kaplıca alanı Sivas İli Yıldızeli İlçesi Kalın Beldesi sınırları içinde yer almaktadır.

Ulaşım Olanakları

Sivas İl Merkezine 35 km, Yıldızeli İlçesi’ne 15 km uzaklıkta bulunan kaplıca alanına havaalanı ile ulaşımda Sivas İl Merkezine uzaklığı 22 km olan havaalanından yararlanılmaktadır. Demiryolu ulaşımında, Sivas İl Merkezinde bulunan ve kaplıca alanına 30 km mesafedeki tren istasyonu kullanılmaktadır.

Yükseklik
Denizden yüksekliği 1365 m. dir.

İklim Özellikleri

Karasal iklim karakterine sahip olan kaplıca alanında yağışlara sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında rastlanmaktadır. Yaz mevsimi kısa süreli olup, kışları sert ve soğuk geçer.

Tedavi (Endikasyon) Özellikleri
Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, kemik ve kireçleme hastalıkları, deri hastalıkları, kadın hastalıkları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarında banyo kürleri şeklinde uygulandığında yararlı olduğu bilinmektedir. Sağlık Bakanlığınca tespit edilmiş tedavi özellikleri tesis bazında ayrıca verilmiştir.
İnflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatoid artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde, kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarında, miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında,kronik dönemde seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde, ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, florür içermesi nedeni ile içme kürleri şeklinde osteoporozda yardımcı tedavi unsuru olarak kaplıca suyunun olumlu etkileri görülmektedir.

Termal Su Özellikleri

Fiziksel Özellikler
Organoleptik kokusuz, normal, renk Pt/Co skalasına göre fotometrik 545,0 mg/l, bulanıklık (mg/l SiO2) türbidimetrik 112 mg/l
Kimyasal Özellikler
Bikarbonatlı /%80.320milival)
Kalsiyumlu (%48.571 milival)
Sodyum (% 33.426 milival)
Mağnezyumlu (%14.848 milival)
Florür (% 0.325 milival) Karışık (mixed) termomineralli su
Fiziko Kimyasal Özellikler
Ph: 6.81 Elektrometrik (umhos 25º C) 1977.0 mg/l
Toplam Mineralizasyon 2862,12 mg/l Sıcaklık 48 ºC

Sıcak Çermik
Debi yüksekliği bakımından Türkiye'nin en iyi 9 kaplıcasından biri olan Sıcak Çermiğin su sıcaklığı 46-49°C arasındadır. Ayrıca mineral yoğunluğu bakımından ülkemizin en yüksek seviyeli kaplıcasıdır ve özellikle eklem ağrıları, sırt ağrıları, sindirim bozuklukları ve diyabet hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
Sivas - Ankara asfaltı üzerinde, il merkezine 31 km. uzaklıktadır. Türkiye'de 30 adet birinci 3öncelikli kaplıca arsında 6. sırada yer almakta ve kaplıca şehri olarak geliştirme imkanına sahip 33y3er30leşmeler arasında bulunmaktadır. 46 - 50 santigrat derece arasında ısıya sahip kaplıca suyu sodyumlu, sülfatlı, hidrokarbonatlı, magnezyumlu ve karbonatlı bir bileşime sahiptir. Kaplıca suyu, romatizma, sinir sistemi, solunum yolu, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, böbrek ve idrar yolları hastalıklarının tedavisinde yararlı olmaktadır. Oteli, lokantası, moteli, gazinosu ve diğer ihtiyaca cevap verecek imkana sahip olup yolu asfalttı


Soğuk Çermik
Su sıcaklığı 26-30°C civarındadır. Kaplıca suyu içildiği taktirde mide, bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmekte, ayrıca romatizma ve sinir hastalıkları tedavisinde de yararlı olmaktadır.

İl merkezine 19 km. uzaklıkta olup, suyun sıcaklığı düşüktür (28 santigrat derece). Konaklama tesislerinin yanı sıra çoğunlukla çadır kurulmaktadır. Kaplıca çevresi ilginç bir topografya ve bitki örtüsüne sahiptir. Kaplıca suyu içildiğinde mide, bağırsak ve safrakesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.


İletişim Bilgileri

Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Adres: Atatürk Kültür Merkezi Eski SSK Hastanesi Karşısı Sivas

Tel. No: 0 346 223 59 08 / 0 346 223 92 99

Faks No: 0 346 223 92 99 / 0 346 222 22 52

http://www.sivas.gov.tr

e-mail: kultur@sivas.gov.tr


Sivas Belediyesi

Adres: Sivas Belediye Başkanlığı Sularbaşı Mah. Atatürk Cad. No: 3 58030 Sivas

Tel. No: 0 346 221 01 10 (3 Hat)

Faks No: 0 346 21 16 42 / 0 346 221 20 91

http://www.sivas.bel.tr

e-mail: sivas@sivas.bel.tr


Yatırım Olanakları

Sivas Soğuk Çermik kaplıca alanı Turizm Teşvik Kanunu uyarınca Turizm Merkezi ilan edilmemiştir. Alanda turizm yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların Sivas Belediyesine başvurmaları gerekmektedir.