Arama

Kadın Sağlığı - Tek Mesaj #173

Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #173
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Mide egzersizi

Spor yapanla yapmayan insanın protein ihtiyaçları farklıdır. Vücudumuz için tüketilecek proteinlerin hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olmaları gereklidir


İLK insandan bugüne hayvansal gıda maddeleri önemi beslenme alışkanlıklarımızın üst sıralarında yer almıştır. Hayvansal gıda maddelerindeki protein miktarı çok yüksektir. Yalnız hayvansal kaynaklı protein yoktur. Bitkisel kaynaklı protein maddelerinin düzenli kullanımıyla insanların günlük protein ihtiyaçları sağlanabilmektedir.
Gıda maddeleriyle aldığımız proteinler vücudumuzda;
Büyüme ve gelişmede, kan proteininin yapımında, hormonların yapımında, enzimlerin üretiminde, kas sisteminin oluşumunda kullanılır.
Hayvansal proteinler; et, süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, kabuklu deniz canlıları ve yumurtada bulunur.
Bitkisel proteinler ise; soya fasulyesi, mercimek, tahıl ürünleri, pirinç, mısır, nohut, ceviz, fındık, bezelye, kuru fasulye ve bademde bulunurlar. Ülkemizde sofralarımızdan eksik etmemeye çalıştığımız hayvansal proteinli besin maddeleri önemini korurken bitkisel kaynaklı proteinlere ise gerekli önemin gösterilmediği bilinmektedir.
Hayvansal proteinin fazla alınmasından dolayı vücudumuzda oluşan sakıncalı durumlar ise;
Ürik asit seviyesi artar, kemik yoğunluğunun azalmasında rol oynar, vücut suyunun atımını sağlar, koroner kalp hastalıklarını artırır, gut hastalığının oluşumuna neden olur, kolesterol oranını yükseltir, doymuş yağ alımını artırır, fazla alınan proteini yağa dönüştürür, sindirim sistemini ve böbrekleri yorar, böbrek taşının oluşumunda etkilidir.
Hayvansal proteinin yararlarının yanında fazlasının da zararları vardır. Tüketilecek proteinlerin hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklı olmaları gereklidir.
Günümüzde bitkisel kaynaklı proteinlerin birbiriyle karıştırılarak iyi düzeyde protein elde edilebileceği araştırmalar sonucunda bulunmuşken Anadolu kadınları bu karışımları yüzyıllar öncesinde beslenme kültürümüze armağan etmişlerdir. İyi kalite proteinlerin elde edildiği yemekler ve gıda maddeleri şunlardır: Mercimek ve bulgur, yoğurt ve pilav, kuru fasulye ve pilav, nohut ve ekmek, makarna ve peynir, sütlaç, yumurta ve ıspanak, süt ve ekmek gibi.
Yediğimiz proteinlerin vücudumuzda kullanılma oranları farklılık göstermektedir.
Anne sütü ve yumurtanın % 98'i; et, süt ve peynirin % 75'i; bitkisel kaynaklı proteinlerin % 45'i vücut tarafından kullanılabilir. Doğru ve dengeli beslenme programlarında proteinlerin alımı yeterli düzeyde olmalıdır. Egzersiz yapmayan bir insanla spor yapan bir insanın protein ihtiyaçları farklılık göstermektedir. Yağsız olarak gördüğümüz kırmızı ette yüksek oranda doymuş yağ oranı olduğunu unutmayarak bitkisel kaynaklı proteinlere de sofralarınızda yer vermelisiniz.