Arama

Evcil hayat; Akvaryum - Tek Mesaj #11

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
8 Mayıs 2006       Mesaj #11
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Canlı doğuranlar da yavrulama:

Akvaryum balıkları yumurtlama ve döllenme dışında Tropical balıklardan plati kılıçkuyruk molly lapites v.b. türleride canlı doğururlar. Bu tur balıkların cinsiyet ayrımı görsel olarakta fark edilebilecek uzuvlara sahiptirler. Erkeklerdeki cinsel uzuv (kamış) karın bolgelerindealt yüzgeç kanatlarında dişilerinde yarım yaprak bişiminde yaro oval görüntüsünün dışında genelde bu canlı doğuran balıklarda erkeklerin renkleri daha göze batıcıdır. Kuluç evreleri 1ile 2 hafta içinde olur.

Erkek balıklar dişiyi çiftleşmeye zorlar ve devamlı peşinden giderek döllemek için karın altllarında uzvu (kamış) kullanarak sanki kavga ediyormuş gibi vücudlarını dişiye temas ettirirler. Bu esnada erkek spermleri dşinin yumurtalarına kamış yardımıyla püskürtülür.

Başarılı bir döllemenin sonunda yine 1 ile 2 hafta içersinde gözle görülür dişilerin karın yüzgeclerinin hemen üstü kahve rengine döner. Bu bize her an doğumun olabileceğini gösterir.

Genellikle canlı doğum esnasında dişi karın bölgesinde hapsettiği oldunlaşan yumurtaları dışarı atmak için kasılmalar yardımıyla doğumu gerçekleştirir. Doğum esnasında zarın içindeki lavra dişiden kurtulurken yırtılır ve yavru hemen yüzmeye ve kuytu bir yere iç güdüsel kaçar. Tecrübeli akvaryumcular bu doğum esnasında yavruların diğer balıklara yem olmaması için dişi balığı diğerlerinden ayırarak yavrulama kutucuğuna yerleştirir. Bu kutucuk genellikle dikdörtgen biçiminde plastik ve içinde hüni olan 2 parçadan oluşur. Balık bu huninin içindedir. doğum olduğunda huninin ağzından dibe doğru kaçtıklarından ana kutucuğun içine düşerler. Böylelikle saydam olan kutucukta yavruları doğum ve doğum sonrası gözlemlemek mümkündür.

Bir seferde 30 balık olabileceği gibi 80 balık doğumlarıda mümkündür.

Doğumdan sonra dişi balığı akvaryumun içindeki plastik doğum kutusundan çıkararak diğer balıkların yanına salıveririz. ve yavruların yetişkin boya ulaşanadek bakımını bu minik kutucukta yapa biliriz.
Ad:  yavrular.jpg
Gösterim: 632
Boyut:  61.8 KB
Thinkerbell'in yavruları
Son düzenleyen kompetankedi; 21 Eylül 2006 11:27