Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #102

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
8 Mayıs 2006       Mesaj #102
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
IMF heyeti temaslarına başladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, ''Stand-by'' düzenlemesine ilişkin 3. Gözden Geçirme incelemeleri çerçevesinde İstanbul'daki temaslarına başladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, heyetin ağırlıklı olarak özel sektör bankalarının üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek, bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirmesi bekleniyor. Teknik düzeydeki çalışmaların hafta sonu da süreceği öğrenildi.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni'nin 8 Mayıs Pazartesi günü İstanbul'a gelerek heyete katılması bekleniyor


Türkiye'nin IMF'den aldığı kredi cazip


Dünya Bankası uzmanlarına göre, Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı kredi uluslararası piyasalardan borçlanma maliyetinin çok altında ve daha cazip durumda bulunuyor.

Dünya Bankası uzmanları, yeterli döviz rezervlevrinin bulunmasına rağmen, uluslararası konjonktürdeki belirsizlikler nedeniyle, Türkiye'nin erken bir ödemede bulunmasının şu aşamada ekonomik yararı olmadığını bildiriyorlar.

Banka uzmanları, Brezilya ve Arjantin'in IMF'ye olan borçlarını erken ödemesine ilişkin olarak da, Türkiye'nin, Brezilya ve Arjantin olmadığını, bu nedenle, Türkiye'yi farklı kategoride, Avrupa Birliği (AB) yolundaki Orta ve Doğu Avrupa ülkeleriyle kıyaslamak gerektiğini vurguluyorlar.

Banka yetkilileri, erken ödemeyle elde edilecek faiz kazancının bile çok cazip olmadığını, çünkü uluslararası ekonomik konjonktürün, ekonomik ve siyasal gelişmeler (petrol fiyatları, faiz oranlarındaki yükseliş ve küresel siyasi sorunlar) nedeniyle devamlı değişim içinde bulunduğunu vurguluyorlar.

Bu arada, Brezilya'nın dış ticaret ve cari işlemler fazlası nedeniyle dışarıdan çok fazla finansman ihtiyacı duymadığına da dikkat çekiliyor.

TÜRKİYE'NİN IMF'YE BORCU...

Türkiye, IMF'ye en fazla borcu bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Dünya Bankası'na 6 milyar dolar, IMF'ye ise yaklaşık 12 milyar dolar borcu bulunuyor.

BREZİLYA, ARJANTİN VE ENDONEZYA BORCUNU ERKEN ÖDEYECEK...

Öte yandan, Brezilya ve Arjantin'in ardından, Endonezya da IMF'ye olan yaklaşık 8 milyar dolarlık borcunu erken ödemeyi planlıyor.

IMF, 1997'de yaşanan Asya mali krizinin ardından Endonezya için 43 milyar dolarlık bir kurtarma programı hazırlamış ve programın süresi 2003 sonu itibariyle dolmuştu.

Ekonomistler, Endonezya'nın para birimi rupiah'nın güçlenmesi ve döviz rezervlerinin artmasıyla birlikte ekonomik görünümünün de iyileşmesinin etkisiyle, borçlarını geri ödemek konusunda kendini güvenli hissedebileceğini ifade ediyor. Endonezya'nın döviz rezervleri 35 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Arjantin, 10 milyar dolarlık, Brezilya ise 15 milyar dolar düzeyindeki IMF borcunu bu yıl sonuna kadar ödeyeceğini açıklamışlardı.