Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
9 Mayıs 2006       Mesaj #41
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Pentium'a Elveda
Bu yılın başlarında Core Duo işlemcilerini piyasaya sunan Intel'in geleceğe dair yeni planları var. Yeni bir seri geliyor, Pentium'a elveda mı diyeceğiz yoksa?
Intel bu yılın başlarında Core Duo işlemcilerini piyasaya sürmüştü. Şimdi ise önümüzdeki birkaç ay içinde Core 2 Duo işlemcilerini de piyasasya sürmesi bekleniyor. Intel, Pentium serisi işlemcilerinde olduğu gibi Core serisi işlemcilerine de devam edeceğini açıkladı.
Core 2 Duo ismi, hem masaüstü bilgisasyarlarda kullanılan Conroe çiplerini, hem de daha az enerji tüketen ve dizüstü bilgisasyarlarda kullanılan Merom çiplerini adlandırmak için kullanılacak. Ayrıca her Core 2 Duo işlemcisi ne kadar enerji tükettiği ve göreceli performansına göre bir model numarası ile adlandırılacak. Bu model numaralarına göre, Conroe çipleri 4000 serisi veya 6000 serisi olarak ayrılırken, Merom çipleri 5000 veya 7000 serisi olarak sınıflandırılacak.


Adlandırmada Farklı Kriterler de Var

Yeni nesil işlemcilerde Intel'in yapacağı adlandırma bunlarla da sınırlı değil. Her model numarasının yanında, işlemcinin en üst noktada ne kadar enerji tükettiğine göre verilen bir de harf olacak. Intel ilk kez olarak işlemcilerini adlandırırken isimlerde enerji tüketimlerine de yer veriyor. Örnek vermek gerekirse; Core 2 Duo E6800 işlemcisi çift çekirdekli Core mimarisini barındıran ve 55 ila 75 watt arasında güç tüketen bir işlemciyi temsil edecek. Bu işlemcilerin çoğunlukla masaüstü bilgisayarlarda kullanılması bekleniyor. Diğer yandan, Core 2 Duo T5400, yine çift çekirdekli Core mimarisine sahip ve 25 ila 55 watt arasında güç tüketen bir işlemci anlamına geliyor. Bu işlemcinin ise daha az güç tüketimine sahip olduğu için çoğu dizüstü bilgisayarda ve bazı masaüstü bilgisayarlarda kullanılması bekleniyor.

Intel'in Çeşitleri
Intel, geçtiğimiz yıl içinde de farklı isimlerle işlemciler çıkarmıştı. Örneğin, dizüstü bilgisayarlarda kullanılan Centrino işlemcileri, eğlence PC'leri için tasarlanan Viv işlemcileri ve iş amaçlı kullanılan bilgisayarlar için vPro işlemcileri. Şimdi ise bütün bunların yanı sıra Intel, Pentium serisinden sonra Core serisi ile karşımızda. Görünene göre, 13 yıldır devam eden Pentium serisinin sonu yakın.


Piyasaya Çıkmasına Fazla Kalmadı
Herşey güzel ve görünen o ki yakında yeni işlemcilere kavuşacağız. Tam tarih ise belli olmamakla beraber geçtiğimiz hafta Intel tarafından yapılan açıklamaya göre Conroe çiplerinin Temmuz'da, Meron çiplerinin ise Ağustos'ta piyasada olması planlanıyor. Ülkemize ne zaman geleceği hakkında ise bir bilgimiz şimdilik yok ancak bir kere piyasaya çıktıktan sonra buralara gelmesinin de çok uzun süreceğini sanmıyoruz. Bugünlerde bilgisayar toplamaya niyetlenenlere duyurulur