Arama


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
15 Ağustos 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Issık Gölü

Issık Göl veya Isık Göl (Kırgızca: Ысык-Көл, okunuşu: Isık-Köl). Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir noktada bulunan kapalı bir havza gölüdür.

Issyk Kulmeer

Karla kaplı dağlarla çevrelenmiş olmasına rağmen, gölün suları hiçbir zaman donmaz; bundan dolayı gölün adı "ısı veya sıcak, ılık göl" anlamına gelen Kırgız Türkçesi'nde "Isık Köl"dür. Kırgız Türkleri bu göl için "Kırgızistan'ın bermeti(incisi)" diye adlandırmışlardır. Göl'ün uzunluğu batı-doğu yönünde 182 km, kuzey-güney genişliği 60 km'dir. Kıyılarının toplam uzunluğu 988 km olup 6.236 km²'lik bir alan kaplar. Gölün ortalama derinliği 278 m., en derin yeri 668 m.'dir.
Titikaka Gölü'nden sonra dünyanın ikinci en büyük dağ gölüdür. Yaklaşık 118 ırmak ve akıntı gölü besler. Soğuk ve sıcak kaynak suları ve kar suları da gölü besleyen diğer kaynaklardır. Gölün suyu biraz tuzludur, ve su düzeyi her yıl yaklaşık 5 cm düşmektedir. Dünyanın en büyük krater gölü, Isık Gölü'dür. Eski eserlerde Isık Gölü'nün isimleri Türk Gölü, Idık(Iyık-mukaddes) Göl olarak geçer. Divân-ı Lügati't-Türk'te İsîğ köl: Barsgan'da bir göl. Uzunluğu 30 fersah, eni 10 fersahtır. diye geçer. Bir asır öncesinde gölün mukaddes olduğuna inanıldığı için göle pek girilmezmiş fakata günümüzde turizm sahası olması dolayısı ile başta Kırgız Türkleri, Kazak Türkleri, Sibirya Türkleri ve Ruslar göle en çok giren turistlerdir.


Sovyetler Birliği döneminde Issık Gölü etrafındaki birçok sanatoryum, pansiyon ve tatil evleriyle popüler bir tatil merkezi haline gelmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bu işletmeler zor dönemler geçirdi. Bugün bu bölgedeki büyük otel kompleksleri kapatılmakta, yerlerine yeni nesle hitap eden yatak ve kahvaltılı pansiyonlar açılmaktadır. Türkiye turizm işletmecileri için Isık Göl sahilleri yatırım alanları olabilir.


Sovyetler Birliği döneminde gölde nükleer denemelerin yapıldığı ve gölün ışıma yaptığı söylenmektedir. Bu durumun gölün sularında bulunan fosforik minerallerden ileri geliyor olması mümkündür.


800px ISIK GC396L KIRGIZISTAN27IN BERMETC4B0 28129

Coğrafyası

Isık Göl 182 km uzunluğunda, 60 km genişliğinde ve 6,336 km² bir alanı içine alır. Güney Amerika'daki Titicaca gölünden sonra dünyanın ikinci en büyük büyük dağ gölüdür.
Yaklaşık 118 akarsu ve özen göl içine dökülür. En büyükleri Cırgalan ve Tüp'tür.


Turizm Açısından


Kırgızistan'ın en önemli ve geleceği parlak turizm bölgesidir. Balık bakımından zengin olan göl, hem Doğa koruma alanı, hemde dinlenme ve tatil yeridir. Kıyısında Karakol ve Çolpon-AtaCengiz Aytmatov'nın bir romanına sahne olmuştur. isminde şehirler bulunur. Ayrıca göl


Tarihte


Türk Kağanlıkları'nın dinlenme merkezi olmuştur.


Balık Türleri


Özel balık türleri vardır.
Çebak (Leuciscus schmidti), Marinka (Schizothorax issyk-kuli), Şir veya yalın Osman (Diptychus dybovskii).


Yerleşim Yerleri


  • Balıkçı (Isık Göl'ün batısında, Kırgız demir yolunun son noktasıdır.)
  • Tamçı
  • Çolpon-Ata (Isık Göl kıyısının gayri resmi merkezidir)
  • Karakol (Isık Göl bölgesinin il merkezidir )
  • Barskon (Eski ismi Barsgan'dır)

800px ISIK GC396L KIRGIZISTAN27IN BERMETC4B0


alıntı: Vikipedi