Arama

Uydu Yayıncılığı - Tek Mesaj #4

karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
23 Ağustos 2008       Mesaj #4
karayel - avatarı
Ziyaretçi

Günümüzde Uydu Yayıncılığının Getirdikleri

Uydu iletişimine geçilmesiyle birlikte Dünya’da önemli gelişmeler meydana gelmeye başladı. Özellikle 1957 yılında Rusya’nın ilk yeryüzü uydusu olan Sputnik I’i fırlatması, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bir çok gelişmiş ülkenin dikkatini çekmiş ve bu ülkeler teknoloji konusunda geri kaldığını düşünerek tüm eğitim-öğretim programlarında, okullarda reforma giderek kendilerini yenilemeye çalışmışlardır. Uydu iletişiminde meydana gelen gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler tarafından dikkatle izlenmekte ve bunun sonucu da teknolojideki gelişme olarak kendini göstermektedir. Çünkü iletişimin hızı artmakta, bilgi paylaşımı artmakta ve bunun sonucunda ise yeni teknoloji olarak ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde uydu haberleşme sistemleri artık hayatımızın bir parçası olmuştur. Ortalama yüzde 99.5'luk yıllık aktif çalışma oranıyla, yaptığımız bilgi alışverişlerinin, evimize gelen televizyon sinyallerinin, gerçekleştirdiğimiz telefon konuşmalarının çoğunda farkında olmasak da altyapı olarak uydu sistemleri kullanılmaktadır. Artan iletişim trafiği, gün geçtikçe daha fazla kanal kapasiteli ve daha hızlı haberleşme sistemlerinin kurulmasına neden oluyor.
Aya inişin görüntülerinin uydular aracılığıyla tüm dünyadaki insanların evlerine aktarılması, bugün dünya çapında "Globalleşme" dediğimiz olgunun da başlamasına yol açtı. John Naisbitt bunu şöyle özetliyor.: "Bugün önemine yeterince işaret edilmemiş olan bir konu, uyduların dünyamızı Marshall McLuhan'ın "global köy" diye nitelendirdiği şekle nasıl dönüştürmüş olduğudur. Uydular yüzümüzü dışa, dış uzaya doğru döndüreceğine, tersine dünyaya kendi kendimize doğru daha fazla bakar hale getirmişlerdir."

Dünyanın neresinde olursa olsun, gelişen tüm olayları anında aktarma yeteneğine sahip, geliştirilmiş iletişim uyduları; kanallar arasında büyük bir rekabet doğurmuştur. Bu rekabet küçük çaplı çanak antenler aracılığıyla tüm uydu yayınlarını izlenebilir hale getirmiştir.

Uydu yayınlarının yaygınlaşması, televizyon yayınlarının çeşitlenmesinde de etkili olmuştur. Uydu anteni olan bir izleyici yalnız kendi ülkesinde yapılan yayınları değil yabancı ülkelerdeki yayınları da izleyebilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 20:58