Arama

Uydu Yayıncılığı - Tek Mesaj #5

karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
23 Ağustos 2008       Mesaj #5
karayel - avatarı
Ziyaretçi

Türkiye’de Uydu Yayıncılığı

Uydu teknolojisi ile iletişim, Türkiye’ye yeni bir boyut getirmiştir. Bu boyut çağdaş iletişimin hızıdır. Türkiye’de renkli televizyon yayınları ile ikinci televizyon kanalından hemen sonra dünyada uydu yayıncılığı başlamış ve hızlı bir gelişme yaşanmıştır. Her uydu kanalından bir televizyon yayını ve televizyon sesinin yanında radyo yayınları da yapılmıştır. Sayısal teknolojinin uydu yayınlarında uygulanmasıyla bir uydu kanalından daha çok televizyon yayını ile stereo radyo yayını yapılmaya başlanmıştır.
1990’lı yıllarda yeni fırsatlar doğmuş, uydu yayıncılığının getirdiği imkanlarla özel radyo ve televizyonlar ile internet devreye girmiştir. Yerel medya kuruluşlarının öncülüğünde pek çok yerel televizyon ve radyo kurulmuş, internet aracılığıyla yapılan yayınlar da daha geniş bir kitleye kendisini tanıtma ve okutma imkanı bulmuştur.

Bugün Türkiye’de; 24 yaygın, 16 bölgesel; 214 yerel, 65 kablolu, 86 uydu olmak üzere toplam 405 televizyon; 36 yaygın, 102 bölgesel, 951 yerel, 49 uydu olmak üzere toplam 1.138 radyo bulunuyor.
Tüm dünyada ve ülkemizde kanal sayılarında bir artış izleniyor. Özel ilgi alanlarına hitap eden bu kanallar, sadece reklam gelirlerine bağlı olarak izleyiciye sunuluyor. İngiltere’de faaliyet gösteren FreeSat ücretsiz uydu platformu buna güzel bir örnek olarak gösterilebilir. Bu uygulamada, bir uydu alıcısı satın alan izleyici bu platformun tüm imkanlarından faydalanabiliyor.
Ülkemizde de benzer bir durum yaşanıyor. AC Nielsen’ın Mayıs 2006’da yaptığı bir araştırmaya göre ülkemizde ödemeye dayalı platformun abone sayısında pek bir değişiklik olmazken, uydu anteni ile ücretsiz TV seyreden hane sayısı 6 milyona ulaşmış durumda.

Ülkemizde 17 milyon hane olduğu düşünüldüğünde, ücretsiz çanak uydu anteni ile erişim penetrasyon oranı yüzde 35’e çıkmış durumda. Bu oran geliri daha yüksek olan Batı ve Marmara bölgesinde yüzde 40 oranına yaklaşıyor.

Türkiye’de uydu ortamından yapılan radyo ve televizyon yayınları için lisans ve yayın izni verme işlemleri, “Uydu Yayının Lisans ve İzin Yönetmeliği” kapsamında yürütülmektedir. Kuruluşların lisans müracaatları değerlendirilerek Üst Kurula sunulmakta, yükümlülüklerini yerine getiren kuruluşlara yayın izni verilebilmesi için stüdyo denetimleri yapılmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 29 Temmuz 2016 20:58