Arama


karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
24 Ağustos 2008       Mesaj #2
karayel - avatarı
Ziyaretçi
İNTERNET YAYINCILIĞINDA HUKUK İHLALLERi


İnternet yayıncılığında hukuk ihlalleri genel olarak kişilik haklarının ihlali, özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali, gerçek dışı haber ve yorumlarla yapılan ihlaller, pornografik yayınlar ile cevap ve düzeltme hakkının ihlali veya etkin bir şekilde kullanılamaması şeklinde gerçekleşmektedir.

Kişilik haklarının ihlalinde en çok rastlanan ihlaller; kişilik hakkının temelini oluşturan isim ve resim hakkı, şeref ve haysiyet, ticari ve mesleki değerlerinin yanı sıra kişilik haklarının manevi boyutunu oluşturan ruhsal kişiliğe yönelik olarak internet medyasında yapılan ihlallerdir. Geleneksel kitle iletişim araçlarında bu ihlaller karşısında önleme, yayın durdurma, toplatma ile maddi ve manevi tazminat davaları gibi korunma araçları bulunurken, internet medyasında mağdur durumdaki kişi haklarını aramak için fiziksel olarak muhatap bile bulamamaktadır.

İnternet yayıncılığının bir diğer kanayan yarası, özel hayatın gizliliğine ilişkin yapılan ihlallerdir. Geleneksel kitle iletişim araçlarında daha fazla özen gösterilen özel hayatın gizliliği prensibi, internet medyasında hiçe sayılarak kişinin özel hayatı tam anlamıyla deşifre edilmektedir. Çalışmanın özünde de belirtildiği gibi, internet medyasının sınırsız ve sansürsüz yapısına, ses ve görüntü alma araçlarındaki ilerleme eklenince kişinin kamusal ve özel her türlü hayat alanı an be an kayıt altına alınarak, çok rahatlıkla internet ortamında yayınlanabilmektedir.

Geleneksel kitle iletişim araçlarında rastlanan gerçek dışı, iftira ve yalan habere karşı kişinin adeta tek güvencesi durumunda olan ve silahlarda eşitliği sağlayan cevap ve düzeltme hakkı, internet yayıncılığı alanında maalesef hiç kullanılamamakta ve kişi adeta savunmasız bırakılmaktadır. Nadiren de bu hakkın kazanılması durumunda ise internetin anonim ve anlık özelliği yüzünden cevap ve düzeltme hakkı kullanılsa bile hiçbir işe yaramamaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.