Arama

Sedef 21 - avatarý
Sedef 21
Ziyaretçi
26 Aðustos 2008       Mesaj #12
Sedef 21 - avatarý
Ziyaretçi

kizilcik serbeti

Kýzýlcýklar oldu oldu mu?, selelere doldu mu?, gönderdiðim çoraplar ayaðýna oldu mu? icon smile
Pazarda kýzýlcýklarý gördüðümden beri bu þarký dilime fena halde takýlmýþ durumda.
Þarkýnýn sözlerinden de anlaþýlacaðý gibi kýzýlcýk, çoraplarýn yavaþ yavaþ ayaklara giyilmeye baþladýðý zamanlarda çýkar, ya da baþka bir deyiþle sonbaharýn habercisidir. Malum artýk her meyve, sebze yýlýn her zamaný tezgahlarda ama yine de kýzýlcýðý tezgahda görmek oldukça þaþýrttý beni. Eminim çoðunuz kýzýlcýðýn ne olduðunu bile bilmiyorsunuzdur Msn Happy Tek kelimeyle “ekþi” kýzýlcýðý anlatmak için uygun olur sanýrým ama öyle bildiðiniz ekþi deðil, biraz kekremsi, insanýn aðzýnda uzun süre kalan bir tat. Henüz tam mevsimi gelmedi aslýnda, eðer çok ekþi sevmiyorsanýz, bu ara almayýn, sonbahara doðru tadý biraz daha oturacak ve hafif ekþi, hafif tatlý nefis bir þey olacak.
Malum Ramazan ayý bu sene az da olsa sýcaklara denk geliyor, suzuz geçen bir günün ardýndan, iftar sofralarýnýzda ikram etmek için harika bir içecek yapabilirsiniz kýzýlcýk ile, kesinlikle tavsiye ederim.
Ben tadýnýn daha oturmadýðýný bildiðim halde dayanamayýp aldým ve 2 litre kýzýlcýk þerbetini 1 günde bitirdim.
Bu arada kýzýlcýðýn c vitamini deposu olduðunu ve ishale birebir iyi geldiðini söylemeden geçmeyelim.

kizilcik 300x200

Malzemeler:

Þerbeti için:
  • 1.5 Su bardaðý su
  • 1.5 Su bardaðý þeker

Hazýrlanýþý:

1. Kýzýlcýklarý iyice yýkayýn ve bir tencerede yarým su bardaðý su ile iyice ezilinceye kadar piþirin.
  2. Piþen kýzýlcýklarý bir kevgire alýn ve suyunu çýkarýncaya kadar iyice ezin.
  3. Çýkan suyu tencereyi alýn ve üzerine þekerle suyu ekleyin ve kaynatýn.
  4. Þerbet kaynayýnca limon suyunu da ekleyin ve biraz daha kaynatýp ocaktan alýn.
  5. Ilýnan þerbeti bir kavanoza alýn ve damak tadýnýza göre soðuk su ile sulandýrarak servis yapýn.
Not: Eðer kýþ için hazýrlayacaksanýz, kýzýlcýðý su ilave etmeden arada karýþtýrarak iyice piþirip kevgirde suyunu çýkartýn ve kavanoza alýn. Servis edeceðiniz zaman sulandýrýn ve gerekirse þeker ilavesi yapýn.