Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
15:13, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazartesi, 29 Nisan 2024 - 15:13
Arama
MaviKaranlık Forum
Fesleğen Yetiştiriciliği
-
Tek Mesaj #2
LaDymm
Ziyaretçi
4 Eylül 2008
Mesaj
#2
Ziyaretçi
Fesleğen (
Ocimum basilicum
), Reyhan olarak da bilinir,
ballıbabagiller
(Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir
bitki
türü
.
Yemeklerde kullanılmak üzere
tarımı
yapılan fesleğenin kökeni
Asya
'nın
dönenceler
arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Morfolojik özellikleri
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen
yaprakları
yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak ve kuru ortamları sever.
Fesleğenin kullanımı
Kurutulmuş fesleğen
Bitkinin kullanilan kisimlari, tâze çiçekli dallari ve tohumlaridir. Uçucu yag tasimaktadir. Bu yag içinde estragol,linalol, cineol ve pinen vardir. Fesleğenin yaydığı koku sinekleri uzak tutar. Fesleğen bitkisi, bir yerli Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır.
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde
ve salatalarda baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılan fesleğen, öteki
Akdeniz
ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney,
güneydoğu Asya
ülkelerinin (özellikle de
Tayland
) yemeklerinde de önemli yer tutar.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
0
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 15:13
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...