Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Mayıs 2006       Mesaj #148
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Ya sigarayı bırakmak kilo aldırmıyorsa..."



Ya sigarayı bırakmak sandığınız gibi tartının ibresinde büyük ölçekli şiddetli kaymalara sebep olmuyorsa?


21smoking1

Belki de bu zamana kadar boşuna beklediniz, "Aman da sigarayı bırakırsam kilo alacağım..." diye. Belki alacağınız kilo 1-2 kiloyu aşmayacak bile. Belki bu işin de bir sırrı var, sigarayı bırakıp, kilo almamanın... Bir göz atın isterseniz...





Sigarayı bırakırsam kilo alır mıyım?
Sigarayı bırakan herkes kilo almaz. Yapılan bazı araştırmalar da, sigara bırakıldıktan sonra, ortalama olarak 4,5 kg alındığını gösteriyor. Eğer günde bir veya daha fazla paket sigara içiyorsanız, ya da 10-20 yıl kadar sigara içtikten sonra sigarayı bırakma kararı aldıysanız, kilo alma olasılığınız daha yüksek. Ancak kilo alma durumunuzu, dengeli bir beslenme programı ve bedensel aktiviteyle kontrol altına almanız mümkün. Belki başlangıçta bir iki kilo alırsınız, ama unutmayın ki sigarayı bırakma kararınızın getirisi alacağınız kilolardan çok daha fazla.




Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almanın sebebi nedir?


Sigara içmeyi bıraktığınızda, nikotin de vücudunuzu terk eder. Bu durumda şunları yaşayabilirsiniz:
  • Kısa süreli kilo alma durumu. Nikotin, kiloyu düşük tutar ve sigarayı bıraktığınızda, kilonuz sigara içmediğiniz zaman olması gereken normal haline döner.
  • Sigarayı bıraktığınızın ilk haftası, suyun vücutta tutulup şişkinlik yapması nedeniyle 1 ila 3 kilo kadar alabilirsiniz.
  • Daha az kalori alma ihtiyacı.
Sigarayı bıraktıktan sonra alacağım kilo sağlığımı etkiler mi?


Sigara içmenin zararı alacağınız 2-3 kilodan çok daha fazladır. Alacağınız kiloların zararının, sigaranınkine ulaşması için, 50-60 kilo gibi anormal boyutlarda kilo almanız gerekir.


Sigarayı bıraktığımda kilo almamak için ne yapmalıyım?
Sigarayı bıraktığınızda kilo almamak için, beslenmenize dikkat etmek ve egzersiz yapmaya başlamak oldukça iyi sonuçlar verecektir. Böylece aldığınız kalorileri düşük tutup, egzersizle de bunları yakabilir ve böylece kilo almaktan kurtulabilirsiniz. Etkili bir sonuç için; beslenme ve bedensel aktivitelerinizdeki değişikliğe, sigarayı bırakmadan önce başlayın.


  • Bedensel aktivite: Kendinizi fiziksel anlamda meşgul etmeniz, hem kilonuzu kontrol etmek açısından, hem de düşüncelerinizi sigaradan uzaklaştırmak açısından yardımcı olacaktır. Sigarayı bırakan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, sigara yerine günde 45 dakikalık yürüyüşe başlayan kadınlardaki kilo artışının 1,5 kilodan düşük olduğu saptanmış. Egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olmasının yanı sıra, enerji verir, kendinize olan güveninizi artırır, nikotin alamamanın sebep olacağı stres ve depresyondan kurtulmanızda etkili olabilir.

    Her gün en az yarım saatinizi egzersize ayırmaya çalışın. Belli bir spor dalına yönelebileceğiniz gibi, evde kendi kendinize jimnastik yapabilir, dışarı yürüyüşe çıkabilir, hatta ev işiyle bile uğraşabilirsiniz. Tabii biraz daha fazla enerji harcayacağınız şekilde. Örneğin, dans da hoş bir egzersiz yöntemi olabilir. Hem farklı bir şey öğrenip, hem eğlenip hem de düşüncelerinizi sigaradan uzaklaştırabilir. Üstelik de vücudunuzu zinde tutar. Ayrıca egzersiz yapmanız gereken 30 dakikayı bölerek de kullanabilirsiniz. Mesela 10 dakika şimdi 20 dakika sonra ve farklı bir aktiviteyle geçirebilirsiniz.
  • Beslenme alışkanlıkları: Beslenme alışkanlıklarınızı adım adım değiştirin. Bir anda radikal değişiklikler yapmak, stresinize stres eklemekten başka işe yaramaz ve sonuç almanız da zorlaşır. Beslenme piramidinde yer alan besinlerin hepsinden tüketmeniz, sağlığınız için olumlu bir gelişme olacaktır. Tabii bu besinleri abartmadan, günlük ihtiyacınızı karşılayacak oranda tüketmelisiniz. Tahıl, sebze ve meyve yemeye özen gösterin. Yağsız ya da az yağlı ürünleri tercih edin. Şeker ve yağ oranı yüksek besinlerden kaçının. Bol su için.
Sigarayı bırakmaya hazır olduğunuzda...


Sigarayı bırakmak istiyorsanız; stres altında olmadığınız bir dönemi tercih edin ve bir gün seçin. Örneğin sigarayı bırakmak için tatil zamanını seçmek iyi bir seçim olmayabilir. Çünkü insan tatildeyken ve eğlence ile rahatlama modundayken, daha iştahla yemek yiyebilir. Bunun üstüne bir de sigarayı bırakacak olursanız, hıncınızı yemeklerden çıkarabilirsiniz. Gene stresli bir zamanda sigarayı bırakmaya çalışmak, ya sizi daha stresli yapar, ki bu durumda tekrar sigaraya başlamanız çok muhtemeldir; ya da sürekli atıştırmaya başlarsınız ki bu da kilonuzu olumsuz şekilde etkiler.



Unutmayın, ilk amacınız sigarayı bırakmak ve vücudunuzu nikotinin etkilerinden arındırmak. Bunu başardığınızda ve kendinizi daha iyi hissettiğinizde ise, beslenmenizi ve fiziksel aktivitelerinizi daha sıkı bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Zaten sigarayı bırakmayı başardıktan sonra alacağınız 1-2 kilodan kurtulmak çocuk oyuncağı.