Arama


RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2008       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye

"Devrim Arabaları" yolda!



Bugün çoğumuzun bilmediği, bilenlerin de "benzini bitip yolda kalan araba" olarak eksik bildiği dramatik bir hikayenin filmi "Devrim Arabaları"nın çekimleri tamamlandı. Film 24 Ekim'de vizyonda...

"16 Haziran 1961. Cumhurbaşkanlığı konutunda verilen davette işadamları, gazeteciler ve darbe erkanı ülke kalkınmasını tartışırlar. Bir ara Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel sinirlenip bu ülkenin otomobil bile üretebileceğini söyler. Bu iddia ciddi ciddi meydan okumaya dönüşür. Paşa emrini verir. Yaklaşmakta olan Cumhuriyet Bayramı'na ilk yerli otomobil yetiştirilecektir". Devrim Arabaları filmi bu sahneyle başlıyor. Çekimleri tamamlanan film, Devrim Arabaları'nı üretme görevini üstlenmiş 23 mühendisin, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak girdikleri macerayı, zamanla, yoklukla, politikayla, karşılarına çıkan sayısız engelle mücadelelerini anlatıyor. 60 günde çekilen film 24 Ekim'de vizyona girecek.

Filmin yapımcısı Türker Korkmaz filmin kamera arkası ve seti ile ilgili düşüncelerini şöyle anlatıyor: "Devrim Arabaları filmi bir azim ve başarı öyküsü. Gönülden inandığımız bir iş yaptık. Settte çok güzel bir işbirliği ve dayanışma oldu. Hiyerarşi içinde işlemeyen bir sistemimiz vardı: Yönetmeni, yapımcısı, oyuncusu, ışıkçısı, dekorcusu… Hepsi aynı masada oturup bir şeyler kattı bu filme. Biz sette birey değil bir olduk".

Film hikayesi ve oyuncuları ile olduğu kadar dekoruyla da iddialı. Beykoz Eski Kundura Fabrikası'nın, gerçek "Devrim" arabalarının yapıldığı Cer Atölyesi'ne dönüştürülmesiyle oluşturulan dekor, izleyenlere zaman tüneline girilmiş hissi verecek.

Filmde iki adet Devrim Arabası filmin hikayesine eş zamanlı olarak yapıldı. Devrim Arabaları'nı film için yeniden yapan sanat yönetmenlerinin düşünceleri ise şöyle: "23 mühendisin ellerinde araba yapımı ile ilgili hiçbir bilgi ve imkan olmamasına rağmen inanılmazı başararak ürettikleri arabalar, aslında istenirse her şeyin yapılabileceğinin kanıtı. Ellerindeki çekiç ve örsle 129 günde iki araba yapmışlar. Bugünün teknolojisiyle bile mümkün değil bu".

2 yıllık bir araştırma döneminin ardından senaryosunu Murat Dişli'yle birlikte yazan filmin yönetmeni Tolga Örnek "Nedense biz toplum olarak olumlu hikâyeleri de birtakım olumsuzluklarla hatırlıyoruz. Bizim için hep bardak boş. Hiç kimse Türkiye'nin ilk yerli otomobilini 129 günde üreterek imkânsızı başarmış mühendisleri hatırlamıyor ama arabanın mecliste durmasını anımsıyor. Oysa araba durduktan sonra tekrar çalışıyor, ayrıca ikinci araba hiç durmuyor. O gün Ankara sokaklarını dolaşıyor. Bir tanesi de şu anda Eskişehir'de ve hala çalışıyor. Biz Türkiye olarak değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Başarılarımızı anlamalı ve anlatmalıyız. Devrim Arabaları hikayesi olağan insanların olağanüstü başarısı. Biz ancak böyle hikayeleri hatırlayarak hayatımıza ve geleceğe daha olumlu bakabiliriz. Bu hikaye şunu anlatıyor: Yapılabilir. Kafamıza koyduğumuz her şey irade ve azimle yapılabilir", diyerek filmin aslında bir başarı öyküsü olduğunu dile getiriyor.

FİLMİN KÜNYESİ:
Cast Luiza Almızrak / Kostüm Tasarım Ebru Kayahan / Ses Mühendisi İsmail Karadaş / Yardımcı Yönetmen Mehmet Öztekin / Otomobil Yapım Erhan Akgün / Sanat Yönetmeni Veli Kahraman / Kameraman Burak Kanbir / Ses Tasarım / Miksaj Burak Topalakçı / Müzik Demir Demirkan / Editör Niko / Görüntü Yönetmeni Hasan Gergin / Prodüksiyon Amiri Burak Şenkal / Uygulayıcı Yapımcı İsmail Çağlar / Senaryo Murat Dişli - Tolga Örnek / Yapımcı Türker Korkmaz / Yönetmen - Yapımcı Tolga Örnek Yapım / Ekip Film - Arti Film

Oyuncular
Taner Birsel
Ali Düşenkalkar
Halit Ergenç
Sait Genay
Altan Gördüm
Vahide Gördüm
Seçil Mutlu
Uğur Polat
Serhat Tutumluer
Onur Ünsal
Selçuk Yöntem
Ve
Haluk Bilginer

Yardımcı Oyuncular
Devrim Özder Akın
Cengiz Bozkurt
Levent Can
Charles Carroll
Gürhan Elmalıoğlu
Derin İrgin
Mert Kırlak
Ahmet İlker Okumuş

Konuk Oyuncular
Hakan Büyüktopçu
Yasemin Conka
Kaan Çaydamlı
Mina Dörtbudak
İrfan Kangı
Bahar Kerimoğlu
Erdal Küçükkömürcü
Hasan Mollaoğlu
Atilla Pekdemir
Murat Serezli
Turgay Tanülkü
Ender Tarhan
Şemsettin Terlan
ve Altan Erkekli

Devrim Arabaları filminin fragmanı Untitled Document ‘dan izlenebiliyor.


Son düzenleyen perlina; 3 Temmuz 2017 21:07