Arama

Adobe Photoshop Dersleri - Tek Mesaj #12

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
8 Eylül 2008       Mesaj #12
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Spot Renkler - Renkayrı mı

Ofsette renkler, CMYK'nın karışımı ndan oluşur. Baskı çeşitlerine göre, (tekstil, flexo, serigrafi gibi) sizin bu renkleri spot renk olarak basmanız gerekebilir.

Konuya yeni başlayanlar için şu örneği verebilirim: Yanda gördüğünüz resim ofssette basılırsa, mavi renk, belli bir tramla (her yer cyan rengiyle doldurulmadan) basılır. Spot renk ile bası ldığında ise, boya zaten en baştan açık mavi olarak hazırlanır.

Spot renklerle basmayı düşündüğünüz resmi, bazı işlemlerden geçirmeniz gerekir. Unutmamanız gereken şey, önce resmi inceleyip, hangi yöntemlerle çözüme ulaşacağınızı saptamaktır. Çünkü her resim için, başka bir çözüm daha pratik olabilir ve bu, biraz tecrübeyle kazanılır.

Söz konusu örnek, yukarıdaki resim olduğuna göre, bu resim için uygun olan çözümlerden birine bakalı m... Önce resmin modunu kontrol edin. RGB ise CMYK moduna çevirin.Kanalları tek tek tıklayıp, resmin renk dağılımına bakın. Bu resimde siyah bir kontur var. Black kanalında, bunun belirginleşmesini sağlayı n. Bunun için Level, Curves vb. kullanabilirsiniz.Kanallarda gördüğünüz dağılımda, grinin bir çok tonu olmalı... Bizim yapacağımız, bunları siyah/beyaz hale dönüştürmek.

Images / Adjust / Selective Color'ı açın. Her renk için, kendi bulunduğu bölümün sürgüsünü +100, diğerlerini -100 olarak aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi sürükleyin. Absolute'un seçili olması na dikkat edin.

Mavilerimiz oldu. Çiceklerin tümünü aynı tonda sarı yapmaya karar veriyorum. Siyah kanalda iken çicek olduğunu gördüğüm alanlara Magic Wand ile tıklayıp seçili hale getiriyorum. (Zemindeki beyaz alanların yapacağım seçimden etkilenmemesi için) Selective Color'da bu kez Whites seceneğinde iken sarıyı en yüksek değere getiriyorum. Kırmızı için de aynı işyemi tekrarlıyorum.

Bu işlemler bittikten sonra da, kanallarda diğer renklere ait grilikler kalabilir. Bunları yok etmek için. Cyan kanalı nı seçip (Ctrl-kanal adı) diğer kanallarda bu bölgeleri silebilirsiniz. Bunu her kanal için tekrarlayın.

Aşağı da örneklerde, resmin ilk hali ile, şimdiki hali arası nda, kanallardaki değişimi inceleyin. Resmin çok canlı bir renk aldı ğı na aldı rmayı n. Nası l olsa her kanalı , seçtiğiniz renk tonuyla basacaksı nı z. En altta, resmin orjinaline yakı n renklerde bası lmı ş halini görüyorsunuz.

İsterseniz tümüyle başka renkler de kullanabilirsiniz.


Tabii bu ders işin kolay tarafıydı, çünkü CMYK 4 kanaldan oluşur ve bizimde basılacak 4 rengimiz vardı... Peki, ya çiçeklerin herbiri ayrı renk olsaydı?

İşaretli olan iki çiçek de farklı renk olabilirdi. Basmamız gereken renk sayısı 6 oldu. Bu renkler de alfa kanallarında yer alacak.

Önce renklerden birini oluşturalım... Çiçeklerden birini seçili hale getirin. Save selection la kaydedin. Ya da yeni bir kanal oluşturmak için alttaki simgeye tıklayın. Kanala çift tıklayınca açılan pencerede (Channel Opsion) spot Color seçeneğini işaretleyin. Solidity kısmını 100 yapın (Daha küçük rakamlar, büyüklük durumları ölçüsünde rengi şeffaflaştırır) Color kı smı na tı klayı n Color Picker'ı n açı lması nı sağlayı n. Orada custom seçeneğine tı klayı n. Custom Color çı kı nca, çiceğe vereceğiniz pantone rengini bulun ve okeyleyin.Açı k olan diğer pencereleri de okeyleyerek kapatın...


Alfa kanalında renk olması gereken yer beyaz, diğer kısımlar siyahsa, Image/Adjust/Invert seçeneği ile tersini oluşturun.

Diğer çiçek için de aynı işlemleri tekrarlayın. Bu resmi renkayrımı için filme göndermek üzere
kaydederken dikkat edeceğiniz birşey var: Resmi Photoshop DCS 2.0 formatında kaydedin.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...