Arama

Adobe Photoshop Dersleri - Tek Mesaj #17

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
8 Eylül 2008       Mesaj #17
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
Filtreler / Noise

ADD NOISE Filtresi :
Görüntüye parazit ekler ve bu parazitlerle resmin bütünleşmesini sağlar. Genellikle resmin tamamına veya bir kısmına doku oluşturmak için kullanı lı r. İletişim kutusundaki amount değeri parazit yoğunluğudur. 1 ile 999 arasında değer alabilir. Uniform seçeneğini işaretlerseniz, her bir pixel için amount değeri kadar + veya - renk rastgele seçilir. Eğer gaussian seçeneğini işaretlerseniz bu renk seçimi gaussian çanına bağlı olarak hesaplanır. Genellikle gaussian seçeneğinde daha parazitli bir görünüm oluşur. Monochromatic seçeneği işaretliyse parazitler siyah-beyaz arasında değer alabilir.

Yandaki resimde add noise filtresi arka plana uygulandı. Böylece arka plana daha eski, sisli ve silik bir efekt verilerek esas öne çıkarı lmak istenilen kişi belirginleştirildi. Bu örnekte amount : 40, uniform, monochromatic bir uygulama yapıldı .

DESPECKLE Filtresi :
Bu filtre, resimdeki en büyük farka sahip renk değişim yerlerini koruyarak diğer yerleri bulanıklaştırır. Böylece resmin ayrıntıları ve çizgileri korunurken genelde parazitler ve aşırı netleşmiş pixeller yumuşatılı r. Scanner'da kötü taranmış resimleri düzeltmek için kullanabilirsiniz.

Sol tarafta orjinal hali görülen yangın fotoğrafına 3 kez üstüste despeckle filtresi uygulandı ve sağ tarafta görülen hale geldi. Dikkat ederseniz aşırı net pixeller tamamen kaybolmuş ve resim daha gerçek bir hal almış.

DUST&SCRATCHES Filtresi :
Bu filtre resimdeki çizik, kırı k gibi kusurlu bölgelerde hatalı yerleri çevresiyle kaynaştırmak için kullanılır. İletişim kutusundaki threshold değeri, hatalı bölge ile ona komşu bölge pixellerinin değerini analiz etmek için kullanacağı değerdir. Radius değeri ise hatalı bölgenin temizleneceği aralığı belirler. Çalışmalarınızda her iki değeri dengeli kullanmanız en iyi sonucu almanızı sağlar. Eski fotoğraflar için ilaç gibi bir filtredir.


Sol üstteki tatlı babaannenin resmi kırı lmış. Hiç sorun değil tabii. Kırık bölgesine biraz dust&scratches yapıştırıcı sı sürdük. Üstüne de biraz rubber stamp tool takviyesi yaptık. Sonuç sol altta görülüyor.

MEDIAN Filtresi :
Median filtresi resimde veya seçili bölgedeki pixellerin parlaklı klarını harmanlar ve istenmiyen parazitleri azaltır. Radius değeri (1-16 arası) her bir pixelin kaç pixel yarıçaptaki bir bölgeyi inceleyip harmanlıyacağını gösterir. Yüksek değerler ihtiyatla kullanı lmalı dır.

Soldaki ağaç fotoğrafı oldukça sert pixellere sahip. Biraz yumuşatalım ve gökyüzündeki tek tek belirgin olan pixelleri yok edelim. Median filtresi 1 radius değeriyle tüm resme uygulandı ve sağdaki sonuç elde edildi.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...