Arama


GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #90
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Uçak değil tren uçsun

tren765ic1pj
Ucuz iç hat uçuşlarının çevreye maliyetini tartışan Britanya, sorunu rayların 1 cm. üzerinde saatte 500 km. hızla uçan manyetik trenler sayesinde çözmeyi planlıyor.

Günlerdir ucuz iç hat uçuşlarının çevreye olan olumsuz etkisini tartışan Britanya, gözünü hızlı trenlere dikti. Guardian gazetesinin haberine göre Şanghay Havaalanı'ndaki manyetik tren hattından çok etkilenen Britanyalı bakanlar, Londra-Glasgow arasında benzer bir hat kurulması için harekete geçti. Rayların 1 santimetre üzerinde saatte 500 kilometre hızla ilerleyen manyetik trenler, 'uçan tren' olarak da anılıyor.

Londra'dan Glasgow'a uzanacak hattın maliyeti 16 milyar sterlin (40 milyar YTL) olacak. Birmingham, Manchester, Ledds, Newcastle ve Edinburgh'un da dahil olduğu hat oluşmuş olacak. Bu hattın ülkenin ekonomik omuriliği olması planlanıyor. Proje ile büyük kirlilik yaratan içhat uçuşların azalması bekleniyor. Almanya'daki Münih Havaalanı'nda, ABD'deki Pittsburgh Havalanı'nda da benzer projeler üzerine çalışılmakta.

Şaghay Havaalanı'nı çevresine bağlayan Alman yapımı tren hattında otomobille 1 saat süren yolculuklar, sekiz dakikada yapılabiliyor. Ama 18 ayda 2 milyon kişiyi taşıyan trenin teknolojik güvenliği hâlâ sorgulanıyor.

Ucuz 'pahalıdır'
Öte yandan Britanya'da her yıl onbinlerce kişinin tercih ettiği ucuş içhat uçuşları, ülkenin sera gazlarını azaltma sözü vererek altına imza attığı sözleşmelerle çelişiyor. Kraliyet Çevre Kirliliği Komisyonu rakamlarına göre Britanya'da uçaklardan yayılan karbondioksit (CO2) miktarı 1990'da 4.6 milyon tonken bu rakam 2000'de 8.8 milyon tonu buldu.

Havayolu ile yayılan zararlı maddeler doğrudan stratosfer tabakasına gittiği için, yüzeyde bulunan araba ve enerji istasyonlarına göre iki kat daha etkili.

Britanya'daki çevreci gruplara göre tek çözüm ucuz iç hat uçuşlarının sonlandırılması. Bu yaz İskoçya'da yapılacak olan G-8 toplantısında iklim değişikliklerinin önemli bir konu olması bekleniyor.