Arama

GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #4
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi

Orman Fakültesi

Ad:  2.JPG
Gösterim: 495
Boyut:  45.7 KB
GENEL BİLGİLER
Orman Fakültesi 1992’de kurulmuştur. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü 1996-1997, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü 2001-2002 ders yıllarında eğitim-öğretime başlamış olup Peyzaj Mimarlığı Bölümü henüz öğrenci almamıştır. Fakültede Orman Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrenciler ‘Orman Mühendisi”, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde okuyan öğrenciler “Orman Endüstri Mühendisi” ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde okuyacak öğrenciler “Peyzaj Mimari” olarak mezun olacaklardır.

Fakülte öğretim üyeleri ve yardımcıları ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklere katılmakta ve zaman zaman üniversitemizde bu etkinliklere yer vermektedirler. Fakülte, bölgede tek Orman Fakültesi olması sebebiyle Orman Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüklerindeki elemanlara danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, orman ürünleri, kağıt sanayisi ve özel kuruluşların ağaç işleme tesisleri ile yakın bir ilişki içerisindedir.

Ülkemizin ekonomik ve sosyal alanlarda gelişmesinde, doğal kaynaklarımızın verimli kullanılmasında, sürdürülebilir ormancılığın yaygınlaştırılmasında ve ormancılık sektöründe mal, hizmet ve bilgi üretiminde dünya ülkeleriyle ile rekabet eder düzeye ulaşılmasında orman fakültelerine çok büyük görevler düşmektedir. KSÜ Orman Fakültesi kurulduğu yer itibariyle, son derece önemli bir mevkide bulunmaktadır. Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan bir ilimiz olup, ilin doğusundaki bir bölümü Güney Doğu Anadolu, kuzeyindeki bir bölümü ise Doğu Anadolu bölgesi sınırları içersinde kalmaktadır. Bu yönüyle Kahramanmaraş, farklı iklim tiplerine sahip ve özellikle karasal iklime geçiş noktasında bulunması nedeniyle, bölgede son derece zengin bir bitki örtüsü mevcuttur. Ayrıca, KSÜ Orman Fakültesi, ülkemizin en büyük projelerinden biri olan GAP’ın yer aldığı bölgeye en yakın olan orman fakültesidir. Bu nedenle KSÜ Orman Fakültesi, bölge ormancılığı ve orman endüstrisi açısından büyük önem taşımaktadır.

Orman Fakültesinin hedefi gelecek yıllarda ormancılık mesleğinin daha çağdaş ve bilgi toplumu ile uyum içerisinde bulunmasını ve KSÜ Orman Fakültesinin diğer Orman Fakülteleri arasında iyi bir yer edinmesini sağlamaktır.

Orman Endüstri Mühendisliği

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü; Odun Mekaniği ve Teknolojisi, Orman Biyolojisi ve Odun Koruma Teknolojisi, Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi ile Orman Endüstri Makineleri ve İşletme Bilgisi Anabilim Dalı şeklinde dört anabilim dalından oluşmaktadır.

Orman Endüstri Mühendisliği bölümü, tabakalı ağaç malzeme, yonga levha, lif levha, mobilya ve ahşap konstrüksiyonlar, mühendislik ürünü ağaç malzemeler, kağıt üretimi ve türevleri, bakalit imalatı, MDF, emprenye, kereste ve türevleri, selüloz ve türevleri, odun tutkalı, çevreye uyumlu odun koruyucuları, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi, OSB üretimi, orman yan ürünlerinin üretimleri konularında lisans ve lisansüstü eğitim vermektedir. Eğitim ve öğretimde bölümümüzde bulunan şu laboratuarlardan yararlanılmaktadır;
  • Fiziksel ve Mekaniksel Ağaç Teknolojisi laboratuarı,
  • Kağıt laboratuarı,
  • Orman Ürünleri laboratuarı
Bölümde, ağaç malzemenin yapısı, yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği, odunun fiziksel ve mekaniksel özellikleri, mühendislik ürünü ağaç malzemeler, ağaç malzemenin doğal koruyucu kimyasallar kullanılarak mantar ve böcek gibi zararlı etmenlere karşı korunması, orman ve tali ürünlerinin kimyasal içerikleri ve bunların antibiyotik, yakıt ve kök boyası olarak kullanılması, zirai lignoselülozik artıklardan termoplastik, termoset ve tutkalların üretilmesi, orman ve zirai artıklardan yonga ve lif levha gibi kompozit levhalar, izolasyon malzemeleri ve kağıt mamullerinin üretilmesi, yıllık bitkilerin kağıt üretiminde kullanılması ve odun-plastik kompozitlerinin incelenmesi konularında araştırma yapılmaktadır. Sözkonusu araştırmaların bir bölümü yüksek lisans ders, tez çalışmaları ve fakülte-sanayi işbirliği içerisinde gerçekleşen projeler ile gerçekleştirilebilmektedir.

Orman Mühendisliği Bölümü

Orman Mühendisliği Bölümü; günümüz ve gelecekteki endüstri üstü toplumun orman ürünlerine olan gereksinimlerini karşılamak, sosyal hizmetleri yerine getirmek ve bunları sürekli kılabilecek tüm koşulları meydana getirmek için sürdürülen etkinliklerin planlanması, uygulanması ve denetimi işlerini yürütebilecek ve bunların yanında ormanların korunması ve sürekliliğinin sağlanmasında özveriyle çalışacak “Orman Mühendisleri” yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenci uygulamaları Bilgisayar, Orman Botaniği, Orman Entomolojisi, Ağaç Teknolojisi gibi dersler için fakültedeki laboratuarlarda; Orman Koruma, Silvikültür, Orman Amenajmanı, Orman Yolları, Transport Tekniği, Ormancılıkta Mekanizasyon ve Ağaçlandırma Tekniği gibi dersler için Kahramanmaraş’a yakın yerlerde (Adıyaman, Göksun, Andırın, Antakya-Serinyol Fidanlığı, Osmaniye, Ahırdağı, Kılavuzlu, Ayvalı ve Menzelet baraj havzaları) yaptırılmaktadır. Ayrıca, Fakültemiz araştırma ve uygulamaları için Başkonuş Araştırma Ormanı da etkin bir şekilde kullanmaktadır. Uygulama alanlarına ulaşım, fakülte bütçesinden kiralanan minibüsler ile gerçekleştirilmektedir. .
Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri Bahçelievler yerleşkesinde eğitim-öğretim görmektedir. Merkez kampus de yer alan fakültemiz bölümlerinde şu laboratuarlar bulunmaktadır;
  • Silvikültür laboratuarı,
  • Havza Amenajmanı ve Toprak Su laboratuarı,
  • GIS, Ölçme ve Havza laboratuarı,
  • Anatomi ve Botanik laboratuarı,
  • Entomoloji laboratuarı
  • Orman Amenajmanı laboratuarı
Orman Mühendisliği Bölümünün genel akademik çalışma hedefleri şöyle sıralanabilir: Gerek Lisans, gerekse Yüksek Lisans Düzeyinde başarılı bir eğitim öğretim yapmak,Başkonuş Araştırma ve Uygulama Ormanının 390 hektardan 1000 hektara çıkarılması ve bazı özelliklerinin araştırılması (toprak, ağaç türleri, silvikültürü v.b),Araştırmaların sürdürülmesi (Çam keseböceği, orman yangınları, yaban hayatı, milli parklar, orman işçiliği, silvikültür - transport ilişkileri, kırsal kalkınma, yörenin floristik analizi, erozyon ve sel kontrolü gibi konularla), Yurtiçi ve Yurtdışı yayınların artırılması,TÜBİTAK, DPT, ARAŞTIRMA Projelerinin artırılması,Ders kitapları ve Ders Notları yazılması,Türkiye’de uzman kişiler tarafından Kahramanmaraş’ta yöreyi de ilgilendiren konferanslar verilmesi,Paneller düzenlenmesi,İngilizce hazırlık sınıflarının oluşturulması,Yüksek lisans ve araştırma yapma imkanlarının arttırılması,Derslerde akıllı sınıfların kullanımının arttırılması,Orman Bakanlığı, Genel Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ile ilişkileri artırmak, kent peyzaj ilişkilerini güçlendirmesi gibi hedefleri vardır.

PEYZAJ MİMARLIĞI

Peyzaj MimarlığıEğitim ve öğretime başlanılması için hazırlık çalışmaları devam eden KSÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde, Üniversitemiz yerleşkelerinin planlanması, çevre düzenleme ve uygulama çalışmalarına katkı sağlanmaktadır.

Orman Fakültesi
Son düzenleyen Safi; 6 Şubat 2017 23:46