Arama


KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
13 Eylül 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Accra

Ad:  Accra (Akra)1.jpg
Gösterim: 402
Boyut:  53.8 KB

Gana'nın başkenti ve en işlek limanı olan Accra'da ulaşım büyük önem taşır.

Accra, bir Afrika ülkesi olan Gana'nın başkentidir. Gine Körfezi'nde, dalgaların sürekli dövdüğü bir kumsalın arkasındaki yamaçta birkaç kilometre boyunca uzanır. Eski­den denizyoluyla gelen yük ve yolcular, dal­gaların üstünden kayan kanolarla Accra'ya taşınırdı. 18. yüzyılda Accra'ya giden bir İngiliz gezgin bu yolculuğu "kanolar sık sık ters döner ve beyefendiler iyice ıslanırlardı" diye anlatır.

Accra'nın 27 km doğusundaki Tema, yapay derin su limanıyla bugün Gana'nın en büyük yük ve yolcu limanıdır. Demiryolu ve karayo­luyla da Accra'ya bağlıdır.

Accra başlangıçta küçük bir balıkçı köyüy­dü. 17. yüzyılda Avrupalılar burada ticaret merkezleri kurdular. Bugün Gana devlet baş­kanının evi olan Osu Şatosu Danimarkalılar'ca yapıldı. 1877'de, İngiltere'nin sömürge­si olan Altın Kıyısı'nın başkenti olan Accra, sömürgenin 1957'de Gana adıyla bağımsızlığı­nı kazanmasından sonra yeni ve çağdaş yapı­larla donandı. Bugünkü Accra çağdaş ve geleneksel Afrika'nın bir karışımıdır. Kentte Gana'nın ulusal müzesi ve üniversitesi, üç katedral, ülkenin başlıca hükümet yapılan, güzel bir hastane ve uluslararası havalimanı vardır. Bağımsızlık Anıtı'nın bulunduğu Si­yah Yıldız Meydanı'nda geçit törenleri düzen­lenir.
Accra'nın nüfusu 859.640'tır (1984).
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 5 Mart 2017 16:28
Gerçekçi ol imkansızı iste...